Početna Magazin 21239 pregleda

Ovih 12 stvari trebali biste imati u autu tijekom zime

FOTO: Dreamstime

Zima je najnezgodnije godišnje doba za vožnju. Nesreće se mogu lakše dogoditi kao i kvarovi automobila, možete zapeti u snježnoj mećavi...

Danas je prvi dan zime, pa iako vremenska prognoza kaže da će nas najhladnije godišnje doba pozdraviti s velikim zatopljenjem, već za tjedan dana vratit će se i minusi te mogućnost leda i snijega na cestama. Zima je najnezgodnije godišnje doba za vožnju. Nesreće se mogu lakše dogoditi kao i kvarovi automobila, možete zapeti u snježnoj mećavi... Ukratko zima krije mnoge opasnosti za vozače, a da biste što sigurnije prošli kroz nju preporučujemo da u automobilu uvijek imate ovih 13 stvari koje bi vas mogle spasiti ako se dogodi nešto neočekivano i olakšati vam svakodnevnu zimsku.

1. Baterijska svjetiljka

Author: Dreamstime foto: Dreamstime

Baterijska svjetiljka mogla bi se pokazati vrlo važnom u slučaju da vas auto iznevjeri tijekom noći izvan urbanih područja. Osim što s njom možete osvijetliti što želite ili trebate možete i signalizirati drugima da vam je potrebna pomoć. Jasno, i moderni mobiteli imaju svjetiljke no zašto trošiti njihovu bateriju u situaciji u kojoj vam sigurno mnogo više treba za pozive u nuždi. 

2. Pijesak ili sol

Vreća pijeska  ili soli za posipanje cesta trebala bi stalno biti u prtljažniku tijekom zime. Zapnete li u snijegu ili na ledu, posipajte ispred i iza kotača što će poboljšati prianjanje guma i mnogo ćete se lakše izvući iz nezgodne situacije. 

3. Lopata za snijeg

Author: Dreamstime foto: Dreamstime

Ponekad zna tako jako sniježiti da oko parkiranog automobila nastanu toliki nanosi snijega da ga više ne možete pomaknuti. Lopata za snijeg ovdje je najbolje rješenje, a može biti od pomoći i kada slučajno zapnete u snijegu. 

4. Strugalica za led

Ona zimi mora uvijek biti u automobilu. Svima je jasno zašto.

5. Kablovi za pokretanje auta

Author: Dreamstime foto: Dreamstime

Zima i niske temperature su najveći neprijatelj akumulatora automobila. Čak i ako je nov veći su izgledi da će zakazati zimi nego tijekom ostatka godine. Ako vam je akumulator stariji problem je još veći. Pazite da kupite odgovarajuće kablove, najjeftiniji i najtanji modeli sigurno neće pomoć kod većine dizelaša i jačih benzinaca. 

6. Voda i hrana

U autu bi uvijek trebali imati nekoliko litara vode kao zalihu za najgori scenarij. Ako zapnete u snježnoj mećavi voda će vas barem spasiti od žeđi, a hrana vam dati potrebnu energiju. Najbolje je u autu imati hranu koja se neće brzo pokvariti  poput energetskih pločica ili grickalica. 

7. Deka/pokrivač

Author: Dreamstime foto: Dreamstime

Deka ili priručni pokrivač neće vas samo spasiti od hladnoće ako vas automobil iznevjeri a pomoć je daleko. Korisni su i kao podloge morate li se zavući ispod automobila kako biste obavili neki priručni popravak koji će vam omogućiti da nastavite putovanje. 

8. Zimska odjeća i obuća

Nije na odmet u prtljažniku imati nešto dodatne odjeće i obuće koja je prilagođena zimskim uvjetima. Nađete li se u problemima mogla bi vam biti jako korisna. 

9. Punjač za mobitel

Author: Dreamstime foto: Dreamstime

Kabel za punjenje mobitela može vas spasiti u najgorim situacijama kada vam je baterija mobitela pred "izdisajem" a vi pokušavate pomoć. Naravno ako automobil radi. Zato nije loše uz kabel imati i prijenosni punjač. 

10. Osnovni alat

Može biti koristan za manje popravke na autu tijekom čitave godine, no najvažniji je tijekom zime kada je kvar izgledniji, a njegove posljedice mogu biti mnogo opasnije. 

11. Lanci za snijeg

Author: Dreamstime foto: Dreamstime

Čak i kada imate dobre zimske gume može doći do situacije kada one nisu dovoljne. Odgovarajući lanci dobar su dodatak u prtljažniku automobila, možda vam zaista zatrebaju. 

12. Uže za vuću

Nekada je bilo dio obavezne opreme, no danas ga samo rijetki imaju u svom automobilu. Imajte ga uz sebe tijekom zime, moglo bi vam pomoći da vas netko izvuče kada zapnete u snijegu ili ledu. 

 

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Autostart.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Autostart.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • balki

  i uže za vuĆu je nova riječ;-)
 • Avatar Rafo

  Rafo

  Perec - tako je, ali u hrvatskom jeziku postoje obje imenice (s različitim značenjem): kabao - kablovi, kabel - kabeli. U članku se radi o kabelima.
 • PereC

  Tako je Rafo, Fabrika kablova je u Jagodini....

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.