Početna Magazin 512 pregleda

Ove nevjerojatne činjenice o automobilima zasigurno niste znali

1

Od početaka autoindustrije do danas mnogo se toga promijenilo, a kladimo se kako ovih osam činjenica o automobilima nikada niste znali...

#1

Prvi automobili nisu imali kružne upravljače, kakve poznajemo danas. Prvotnim autima moralo se upravljati polugama, a kako biste pokrenuli motor morali ste ručno zavrtjeti radilicu. Također, zanimljivost je da je električni pokretač, popularno nazvan "anlaser", izumila žena, kao i sustav brisača na vjetrobranskom staklu.

1 | Author: Quora foto: Quora

#2

Za proizvodnju jednog automobila prosječno treba 25 sati. Od toga petnaest otpada na sastavljanje dijelova, a preostalih deset sati odnosi se na lakiranje.

1 | Author: WordPress.com foto: WordPress.com

#3 

Punjenje spremnika goriva "do čepa" (a pritom ponekad višak i iscuri) zapravo nije dobro za vaš automobil. Učestalim i dugotrajnim ponavljanjem te radnje nepovratno se oštećuje spremnik goriva, a poznato je da se samo 18 posto energije iz goriva iskoristi za vožnju, ostatak se "izgubi" putem, bilo na toplinu ili trenje.

1 | Author: Duško Jaramaz/PIXSELL foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

#4

Adolf Hitler je 1934. naredio Ferdinandu Porscheu da osmisli "narodni auto" kojime će se voziti svaki Nijemac. Taj automobil na kraju je postao VW Buba, jedan od najprodavanijih automobila u povijesti, s preko 23,5 milijuna prodanih primjeraka. Ironija cijele priče je što je prvi koncept zapravo bio baziran na starijoj ideji jednoga židovskog inženjera.

1 | Author: Auto foto: Auto

#5

Prva kazna za prebrzu vožnju dodijeljena je davne 1904. vozaču u američkoj saveznoj državi Ohio. Nesmotreni "divljak" za upravljačem "jurio" je čak 19 kilometara na sat, umjesto dopuštenih 12. Prijetila mu je i zatvorska kazna.

1 | Author: GearHeads.org foto: GearHeads.org

#6

U Rusiji, najopasnijoj državi što se vožnje automobilom tiče, u prosjeku svakih 7 minuta za upravljačem život izgubi jedna osoba. Na svaku treću prometnu nesreću s fatalnim ishodom, ta smrt uzrokovana je vožnjom pod utjecajem alkohola. U SAD-u taj prosjek iznosi 12 minuta...

1 | Author: Business Insider foto: Business Insider

#7

U Americi više pješaka smrtno nastrada prelazeći cestu na zebri nego što pogine kršeći zakon i prelazeći cestu na nepropisanome mjestu.

1 | Author: Toronto Star foto: Toronto Star

#8

Titula najčudnijeg automobila ikada odlazi autu iz 1899. godine, čiji je naziv bio Horsey Horseless. Doslovni hrvatski prijevod tih riječi bio bi "Konjić bez konja". Zapravo je riječ o automobilu s benzinskim motorom, koji je sprijeda imao ugrađenu lažnu konjsku glavu. To je učinjeno kako se ostali "pravi" konji sa zapregama ne bi uplašili takvih automobila.

1 | Author: Motofakty foto: Motofakty

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.