Početna Magazin 27393 pregleda

Ovo su najjeftiniji SUV-ovi na našem tržištu

SUV-ovi su trenutno najteraženija klasa automobila i na njima je primjetan najveći rast cijena

Cijene automobila u posljednje vrijeme zaista "divljaju". Njihov rast osjetno je veći od rasta inflacije, djelomice zbog nedostatka dijelova, ali i zbog velike potražnje i male ponude. Proizvođači uglavnom iskorištavaju situaciju i prodaju automobile po cijenama koje su mnogo veće od onih koje bi kupci u "normalna vremena" prihvatili.

SUV-ovi su trenutno najtraženija klasa automobila i na njima je primjetan najveći rast cijena. Još prije dvije godine cijene su im u prosjeku bile 15 do 30 posto niže, kod nekih modela  i više. Uz takav razvoj tržišta logično je da mnogi kupci odustaju od kupnje novih automobila koje si ne mogu priuštiti, a drugi biraju modele koji su najjeftiniji na tržištu. Kako bismo pomogli u odabiru ovdje donosimo ljestvicu deset najjeftinijih SUV-ova na hrvatskom tržištu. Uglavnom se radi o malim SUV-ovima uz iznimku dva modela koji su još manji te spadaju u takozvanu Micro SUV klasu.  

Da bi ušli u naš odabir svi automobili su morali ispuniti nekoliko uvjeta: da izgledaju kao SUV-ovi, imaju karoserijski oblik SUV-a i udaljenost od podloge minimalno 16 centimetara, što baš nije velika vrijednost koja će omogućiti bezbrižnu terensku vožnju ali se smatra nekakvom donjom granicom za SUV modele. Uostalom velika većina modernih SUV-ova nema 4x4 pogon i rijetko se koristi za vožnju izvan asfalta. 

Author:

10. Hyundai Kona

Cijena: 142.237 kn

Motor: 120 KS

Mali Hyundai po svojim voznim osobinama i snazi motora spada među najbolje automobile u ovom Top 10. Redizajniran je prošle godine, a pogoni ga dobar benzinski motor koji nudi razumnu potrošnju i dobre performanse. Negativna strana Kone je nešto manje prostora u kabini od prosjeka klase, dok je prtljažnik s 374 litara dovoljno prostran. 

Author:

9. MG ZS

Cijena: 142.402 kn

Motor: 106 KS

Model novog proizvođača na hrvatskom tržištu jedan je od najvećih ali i najprostranijih, kako u ovom u Top 10 tako i u svojoj klasi. Plus mu je prilično bogata serijska oprema, dok među negativne strane moramo ubrojati pomalo "anemičan" benzinski atmosferski motor koji troši više od prosjeka. 

Author:

8. Seat Arona

Cijena: 140.104 kn

Motor: 95 KS

Automobil koji je najpopularniji model u ponudi Seata nedavno je redizajniran i tako je postao još poželjniji. U kabini ima veću ponudu prostora od prosjeka klase, a tako je i u prtljažniku koji je s 400 litara vrlo raskošan za jedan mali SUV. Arona zbog toga solidno može obavljati i ulogu obiteljskog auta. Motor s 95 KS se po brojkama čini slabim no u praksi je dovoljan, a vozne osobine su dobre. . Minus je dosta oskudna oprema osnovnog modela. 

Author:

7. Škoda Kamiq

Cijena: 134.975 kn

Motor: 95 KS

Jedan od najpoželjnijih modela iz našeg Top 10. Kamiq je po prostranosti kabine osjetno iznad prosjeka klase, a u prtljažnik stane odličnih 400 litara. Pohvalne su i vozne osobine te udoban ovjes. Za motor vrijedi isto kao i kod Arone, na papiru je slab, u praksi dovoljan za manje zahtjevne vozače. Uz Daciu Duster ovo je najbolja kupnja u TOP 10.

Author:

6. Kia Stonic

Cijena: 132.999 kn 

Stonic se na prvu čini kao odličan izbor, ali kao malo bolje pogledamo i nije baš tako. Redizajnirani Stonic je s 414 cm dužine među najmanjim modelima u klasi, a to se vidi i po ponudi prostora  na stražnjoj klupi. Prtljažnik je s 350 litara solidan. Drugi problem je slabi atmosferski motor sa samo 84 KS koji je tek granično dovoljan za ovaj automobil. Ok za grad, ali premalo za otvorenu cestu. 

Author:

5. Hyundai Bayon

Cijena: 127.032 kn

Motor: 84 KS

Iako je Bayon srodan Stonicu čini se kao mnogo bolji izbor. Ponuda prostora u unutrašnjosti je malo bolja, a prtljažnik s 411 litara osjetno veći. Pohvalne su i vozne karakteristike te udobnost. Motor je isti kao i u Kiji i to je jedini pravi problem ovog automobila koji se inače doima kao vrlo dobra vrijednost za novac. 

Author:

4. Dacia Duster

Cijena: 118.700 kn

Motor: 91 KS

Kad se gleda uloženo i dobiveno, Duster je uz Kamiq broj jedan u ovoj klasi. Slabu opremu nadoknađuje niska cijena u kombinaciji s dobrom ponudom prostora u kabini i prtljažnikom od 411 litara. Osnovni motor s 92 KS je možda malo preslab, no komfor vožnje je osjetno iznad prosjeka. 

Author:

3. Fiat Panda Cross

Cijena: 112.900 kn

Motor: 70 KS

Mali SUV je jedna završio u našoj usporedbi jer je granično ispunio sve uvjete kako bismo ga nazvali SUV-om. Ipak, Panda Cross ima mnogo bolje terenske sposobnosti od mnogih automobila u Top 10. Kako se radi o jako malom autu (370 cm), jasno je da je ponuda prostora u unutrašnjosti prilično skućena. Motor sa 70 KS je slabašan no solidno se nosi s laganom Pandom. 

Author:

2. Dacia Sandero Stepway

Cijena: 111.600 kn

Motor: 91 KS

Za razliku od prethodnika novi Sandero Stepway nije samo ušminkani crossover već pravi mali SUV s dvadesetak centimetara udaljenosti od tla. Odlikuje ga dobra ponuda prostora u kabini dok je prtljažnik s 328 litara ipak dosta ispod prosjeka. Osnovni benzinski motor je solidan, a za pohvalu je vrlo komforan ovjes. 

Author:

1. Suzuki Ignis

Cijena: 105.413 kn

Motor 83 KS

Ovaj Suzukijev model čistokrvni je SUV, bez obzira na njegove dimenzije koje su zaista minijaturne. Uz Pandu je s dužinom od 370 cm najmanji auto u TOP 10 što znači skučenu unutrašnjost te malen prtljažnik od 267 litara, nedovoljno za obiteljske potrebe. Vozne osobine sun za pohvalu, a motor od 83 KS sasvim dovoljan za malen i lagan auto. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.