Početna Magazin 555 pregleda

Pet jednostavnih savjeta kako gume održati vrhunskima

1

Gume su neizbježna stavka svakoga vozača automobila i jedan od najbitnijih faktora u sigurnosti na cesti. Uz naših pet savjeta za održavanje guma u top stanju, one će trajati duže i pružati bolje rezultate...

Valja se pobrinuti da su gume legalne, uvijek sigurne i efikasne, jer odlazak s neispravnom ili oštećenom gumomna cestu može prouzročiti drastične posljedice, kako za vozača tako i za ostale sudionike u prometu. Ovih pet jednostavnih savjeta zasigurno će pomoći da iz guma izvučete maksimum efikasnosti, trajnosti i sigurnosti...

1. Provjeriti dubinu profila

Najbitnija stavka bez sumnje je dubina profila, odnosno nareza gume, koja označava koliko gume je 'još ostalo'. Način na koji gume drže cestu izravno je povezan s ovim faktorom. Najmanja dopuštena dubina je 1,6 milimetara, a sve manje od toga smatra se nezakonitim. 'Ćelave' gume osim što su nepropisne ne pružaju odgovarajuće prianjanje (grip), propisano zakonom. Provjera dubine nareza guma može se napraviti kod bilo kojega vulkanizera ili automehaničara, te samostalno uz odgovarajuće znanje i/ili mjerni instrument.

1 | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

2. Izbjegavati udarce i oštećenja

U ovome se smislu ponajprije govori o agresivnim prelascima automobilom preko rubnika, odnosno popularnoga 'rinzola', koje većina vozača prakticira potpuno nepravilno. Penjanje na rubnik prevelikom brzinom može uzrokovati veliku štetu na gumi, ili čak puknuće. Treba izbjegavati i rupe, šahtove i ostale velike neravnine na cestama, ako je to moguće. Također, ako primjetite bilo kakva oštećenja, napuhnute dijelove gume ('balone'), riječ je o nepovratnoj šteti na gumi i radi sigurnosti valja ju zamijeniti.

1 | Author: Damir Špehar/PIXSELL foto: Damir Špehar/PIXSELL

3. Kontrolirati pritisak zraka

Vozačima se preporučuje provjeravanje tlaka u gumama svaka dva tjedna mjernim uređajima koji se mogu naći na većini benzinskih postaja. Tlak bi trebao biti u normama koje je propisao proizvođač, a na otvoru spremnika goriva ili na okviru prednjih vrata piše kolike su. Ako primijetite gubitak tlaka i tromiji upravljač vjerojatno je riječ o neispravnoj gumi, odnosno gubitku tlaka zbog zabijenoga čavla ili nekoga drugog oštećenja. Ovo je također jedan od najbitnijih faktora u potrošnji guma, jer ako je tlak u gumama previsok/prenizak, idealna svojstva gume se gube i to izravno utječe na smanjenje vijeka gume.

gume2 | Author: BreakerLink foto: BreakerLink

4. Paziti na pravilnu geometriju kotača

Popularno nazvana "špur", geometrija kotača bitno utječe na vozna svojstva svakog automobila, kao i na pravilnu potrošnju guma. Primijetite li nepravilno trošenje guma najčešći je uzrok "raštimana" geometrija, što uzrokuje trošenje gume s jedne strane više nego s druge. Test geometrije provodi se u radionicama vulkanizera koji imaju posebne instrumente opremljene senzorima, koji mjere raspodjelu gazne površine na cestu. Rezultati otkrivaju važne informacije i upućuju na stanje guma. Također. ako je riječ o oštećenju dijelova ovjesa, to može utjecati na gaznu površinu te brzo posve uništiti gumu. Sukaldno tome, ako želite izvući maksimum iz vaših novih guma, nakon ugradnje svakako provjerite i geometriju kotača.

gume23 | Author: Bridgestone Select: Ashmore foto: Bridgestone Select: Ashmore

5. Odabrati kvalitetne gume

Kada su gume potrošene i dođe vrijeme za njihovu promjenu, odaberite uvijek kvalitetne proizvode, jer najviše o njima ovisi vaša i sigurnost svih putnika kao i ostalih sudionika u prometu. Ne preporučuje se kupovina rabljenih guma jer ne pružaju maksimalne performanse i sigurnost na cesti. Ovo je također jako bitna stavka ovoga popisa, jer uz ostale savjete naučit ćete kako održavati gume na optimalnoj razini tijekom cijeloga njihova vijeka, a što će vam pomoći da izbjegnete opasnosti i kazne. Možda se na prvu čini kako je to puno posla, no sasvim je vrijedno ostati 100 posto siguran na cesti.

1 | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Komentari 0

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Autostart.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Autostart.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • VitoBH

    Kada kupiš novi Renault uvijek u tvornici namontiraju one gume koje ne odgovaraju maksimalnoj brzini auta. Štede na pogrešnom mjestu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.