Početna Magazin 214 pregleda

Poticaji za električna vozila od 22. travnja: Ovo su svi detalji

FOTO: Canva

Poziv će trajati do isteka kalendarske godine ili do iskorištenja sredstava. Pritom, informacija o iznosu iskorištenih sredstava bit će javno dostupna putem mrežne stranice Fonda

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je javni poziv vrijedan 15 milijuna eura kojim će se građanima sufinancirati kupnja energetski učinkovitih vozila, a prijave će se moći podnositi od 22. travnja.

Energetski učinkovitim vozilima čiju kupnju će sufinancirati Fond smatraju se vozila kategorija L1, L2, L3, L4, L5, L6, L7 na električni pogon, što uključuje i mopede i motocikle, kao i vozila kategorije M1 na električni, plug-in hibridni pogon ili pogon na vodik, što podrazumijeva osobna vozila koja osim sjedišta vozača imju još najviše osam sjedišta.

Author: Dubravko Kolarić foto: Dubravko Kolarić

"U smislu ovog poziva vozilom se smatra isključivo novo motorno vozilo homologirano za cestovni promet u Republici Hrvatskoj koje će nakon kupnje u RH biti prvi put registrirano", navode iz Fonda, uz napomenu da predmet poziva nije sufinanciranje kupnje električnih bicikala, uključujući i bicikle s pomoćnim motorom.

Očekivani učinci provedbe poziva su ušteda energije i smanjenje emisija ugljičnog dioksida, a očekuje se da će se registrirati 2.000 novih energetski učinkovitih vozila. "Korisnici sredstava mogu biti punoljetne fizičke osobe s prebivalištem na području Hrvatske. Ukupno raspoloživ iznos sredstava Fonda po ovom pozivu je 15 milijuna eura", navodi se u javnom pozivu objavljenom na internetskoj stranici Fonda.

Author: Dubravko Kolarić foto: Dubravko Kolarić

Subvencije po vozilu od 2,5 do 9 tisuća eura

Fizička osoba može ostvariti sredstva za kupnju najviše jednog vozila, najviša cijena vozila može biti 50 tisuća eura s PDV-om, a najviše postotno učešće 40 posto. Ograničenje najviše cijene vozila ne primjenjuje se na vozila s pogonom na vodik.

Najviši iznos sredstava Fonda po vozilima na električni pogon iz kategorija L1 do L7 tako iznosi 2.500 eura, a devet tisuća eura za vozila M1 kategorije na električni pogon. Za kupnju vozila M1 kategorije na pogon na vodik također se može dobiti najviše devet tisuća eura, dok se za kupnju vozila na plug-in hibridni pogon može ostvariti pet tisuća eura poticaja.

Author: Dubravko Kolarić foto: Dubravko Kolarić

Prijava mora sadržavati uvjerenje o prebivalištu prijavitelja, ponudu za kupnju vozila izdanu od strane prodajnog mjesta, račun za predujam te dokaz o primitku uplate obveznog minimalnog predujma na račun prodajnog mjesta, to jest dokaz prodajnog mjesta o primitku sredstava na račun u vidu ispisa iz transakcijskog računa ili fiskalizirani račun iz kojeg je vidljiva uplata sredstava.

"Prihvatljivi i opravdani trošak po pozivu je isključivo trošak kupnje vozila, koji može nastati kupnjom radi stjecanja vlasništva ili financijskim leasingom, najranije na dan objave ovog poziva (5. travnja, op.a.). Vrijeme nastanka troška utvrđuje se datumom izdavanja računa za kupnju vozila", napominju iz Fonda.

Author: Hyundai foto: Hyundai

Podnošenje prijava na poziv započinje 22. travnja 2024. u devet sati, a poziv će trajati do isteka kalendarske godine ili do iskorištenja sredstava. Pritom, informacija o iznosu iskorištenih sredstava bit će javno dostupna putem mrežne stranice Fonda te će se ažurirati u stvarnom vremenu.

Lista energetski učinkovitih vozila i prodajnih mjesta

Fond je na svojoj internetskoj stranici, na temelju ranije provedenog javnog poziva, objavio i listu energetski učinkovitih vozila, dakle modela koji udovoljavaju uvjetima poziva, te prodajnih mjesta raspoloživih za provođenje poziva

"Prijavitelj podnosi prijavu na poziv isključivo preko prodajnog mjesta prema listi prodajnih mjesta s liste energetski učinkovitih vozila", istaknuli su.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.