Početna Magazin 44 pregleda

Sve za bolju prodaju: Slavna trkališta u nazivima automobila

Infiniti Q50 Eau Rouge
Vidi galeriju 1/16
Sve za bolju prodaju: Slavna trkališta u nazivima automobila Sve za bolju prodaju: Slavna trkališta u nazivima automobila Sve za bolju prodaju: Slavna trkališta u nazivima automobila Sve za bolju prodaju: Slavna trkališta u nazivima automobila Sve za bolju prodaju: Slavna trkališta u nazivima automobila Sve za bolju prodaju: Slavna trkališta u nazivima automobila Sve za bolju prodaju: Slavna trkališta u nazivima automobila Sve za bolju prodaju: Slavna trkališta u nazivima automobila Sve za bolju prodaju: Slavna trkališta u nazivima automobila Sve za bolju prodaju: Slavna trkališta u nazivima automobila Sve za bolju prodaju: Slavna trkališta u nazivima automobila Sve za bolju prodaju: Slavna trkališta u nazivima automobila Sve za bolju prodaju: Slavna trkališta u nazivima automobila Sve za bolju prodaju: Slavna trkališta u nazivima automobila Sve za bolju prodaju: Slavna trkališta u nazivima automobila Sve za bolju prodaju: Slavna trkališta u nazivima automobila

Monza, Silverstone, Le Mans i Daytona imena su nekih od najpoznatijih svjetskih staza za autoutrke, ali i nazivi automobila. Neki opravdano, neki ne, ali svoje nazive po trkaćim stazama dobila je većina, od Bentleya do Daewooa...

Nerijetko u povijesti automobili su dobivali nazive po trkalištima, ne samo sportski nego i oni koji to uopće nisu bili. Chrysler Sebring, nazvan po poznatoj stazi na Floridi, otvorenoj 1950., bio je sve samo ne sportski, a možda najbolji, odnosno najgori primjer je korejski Daewoo Le Mans.

Daewoo Le Mans | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Isti naziv imao je i Američki Pontiac pa je zvučao manje jadno no što je ustvari bio. Isti je proizvođač imao i model s nazivom Bonneville po mjestu gdje se ruše brzinski rekordi.

Pontiac Bonneville | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Dodge Daytona također je posudio ime od trkališta na Floridi, kao i Ford Telladega nazvan po ovalnoj stazi u Alabami.

Dodge Challenger Daytona | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start Ford Telladega | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Europski proizvođači koji su nazivali aute po stazama birali su ih i po povijesnim sportskim uspjesima poput Maseratija Indyja, koji je očito naziv dobio po trkalištu Indianapolis u Indiani, zatim Lamborghinija Jarama po stazi pokraj Madrida. Što tek reći za Ferrari 599 GTB Fiorano, nazvan po Ferrarijevoj testnoj pisti, ili o talijanskome sportskom biseru iz 60-ih De Tomasu Vallelungi, koji također nosi naziv trkaće staze u okolici Rima.

Ferrari 599 GTB Fiorano | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Možda najzvučniji Opelov naziv svih vremena je Monza. Kupe nastao na bazi Senatora proizvodio se od 1978. do 1986. i ponosno nosio ime jednog od najslavnijeg trkališta, izgrađenog 1922. godine. Taj naziv Opel je obnovio na konceptnom autu iz 2013., a vrijedi spomenuti koncepte VW W12 Nardo i Audi Avus koncept, nazvan po stazi u Berlinu.

Opel Monza | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Britanski Healey nosio je ime Silverstone, a možda "najkul" naziv nosi Bentley Brooklands, nazvan po prvoj namjenski sagrađenoj pisti za utrkivanje u svijetu. Mnogo je automobila koji uz standardne imaju i edicijske izvedbe nazvane po pistama pa čak i određenim dijelovima poput Infinitija Q50 Eau Rouge (zavoj na stazi Spa Francorchamps) ili Bentleya Mulsanne nazvanoga po najbržem i najdužem dijelu staze u Le Mansu. Sportske edicije raznih automobila nosile su nazive po stazi u Imoli, Nurburgringu, Suzuki i sl.

Bentley Brooklands | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

1. Bentley Brooklands
2. Opel Monza
3. Ferrari 599 Fiorano
4. Dodge Daytona
5. Chrysler Sebring
6. Daewoo Le Mans
7. Pontiac Boneville
8. Lamborghini Jarama
9. Healey Silverstone
10. Ford Telladega

Infiniti Q50 Eau Rouge | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Audi Avus
VW Nardo
Bentley Mulsanne
Infiniti Q50 Eau Rouge

Bentley Mulsanne | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start VW Nardo W12 | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start Lamborghini Jarama | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.