Početna Magazin 133 pregleda

SVE PO STAROM: Mladi vozači za volanom opet najpijaniji!

1

Mladi vozači su lani prouzročili 3380 prometnih nesreća. U njima su poginule 43 osobe, čak 16 u nesrećama koje su skrivili pijani, a tri u nesrećama koje su prouzročili drogirani mladi vozači. U svima njima teško ili lakše su ozlijeđena 1963 sudionika

1 | Author: Luka Stanzl/Pixsell foto: Luka Stanzl/Pixsell

Nažalost, opet se potvrdilo kako su i zakonodavci i policajci "prokleto u pravu" što posebno na oku drže mlade vozače. Martinje, blagdan i svetkovina mošta i vina, pokazalo je da su vozači u dobi do 24 godine i ovu priliku ugrabili ne bi li se, omamljeni alkoholom i drogama – "dokazali".

1 | Author: Luka Stanzl/Pixsell foto: Luka Stanzl/Pixsell

Naime, bili su najmnogobronija skupina opijenih vozača koje je policija "ulovila" za upravljačem motornoga vozila, nakon slavlja. Više nego svaki četvrti od 848 pijanih ili drogiranih ima manje od 24 godine – njih ukupno 231!

Velika je sreća, a bome i iznimka, što u tome razdoblju, od 10. do 13. studenoga, nije bilo strašnih nesreća, no dogodilo se 267 nesreća, smrtno je stradala jedna a 69 osoba je zadobilo lakše ili teže ozlijede.

1 | Author: Marko Jurinec/PIXSELL foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Možda su rezultati takvi i stoga što je policija prošli vikend posebno usmjerila aktivnosti na sprječavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola. Kontrolirano je 12.780 vozača, dakle - pod utjecajem alkohola bilo je njih 848, a 20 je odbilo alkotestiranje. Također, 11 vozača je na preliminarnome testiranju na droge bilo pozitivno, a 15 je odbilo testiranje.

Mladim vozačima mogli bismo "neslužbeno" priključiti 181 pijanu osobu iz skupine od 25 do 30 godina. Čak 225 alkoholiziranih vozača spada u dobnu skupinu od 31 do 40 godina.

1 | Author: Nikola Cutuk/PIXSELL foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Ne spada u skupinu mladih vozača, ali zorno pokazuje kamo nas opijanje može dovesti i ugroziti i nas i sve oko nas. Pola sata po ponoći, u mjestu Stojdraga, u 53-godišnjega vozača izmjerena je koncentracija alkohola 3,03 g/kg. Nema položen vozački ispit, upravljao je automobilom VW Cady bez registarskih oznaka, kojemu je isteklo važenje prometne dozvole.

1 | Author: Davor Puklavec/PIXSELL foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Podsjećamo - mladi vozač je u dobi do 24 godine, koji mora poštovati posebna ograničenja brzine i konzumacije alkohola. Ako spadate u tu kategoriju ne smijete:

- voziti brzinom većom od 80 kilometara na sat, na brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila brzinom većom od 100, odnosno 120 kilometara na sat na autocesti

- upravljati ni početi upravljati motornim vozilom ako u organizmu imate droga, alkohola ili ako pokazujete znakove alkoholiziranosti ili utjecaja droga

Pa ipak, mladi vozači su lani prouzročili 3380 prometnih nesreća. U njima su poginule 43 osobe, čak 16 u nesrećama koje su skrivili pijani, a tri u nesrećama koje su prouzročili drogirani mladi vozači. U svima njima teško ili lakše su ozlijeđena 1963 sudionika.


 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.