Početna Magazin 40 pregleda

Teslin novi autopilot trebao bi spriječiti nove fatalne nesreće

Tesla - autopilot
Vidi galeriju 1/5
Teslin novi autopilot trebao bi spriječiti nove fatalne nesreće Teslin novi autopilot trebao bi spriječiti nove fatalne nesreće Teslin novi autopilot trebao bi spriječiti nove fatalne nesreće Teslin novi autopilot trebao bi spriječiti nove fatalne nesreće Teslin novi autopilot trebao bi spriječiti nove fatalne nesreće

Elon Musk najavio je puno kvalitetniji autopilot za koji kaže da bi vjerojatno spriječio nesreću u kojoj je prije nekoliko mjeseci poginuo vozač u SAD-u

Teslin šef Elon Musk objavio je na službenom blogu kompanije kako će njihovi električni automobili dobiti novu verziju autopilota s mogućnostima koje bi trebale spriječiti ponavljanje nesreća, poput one u kojoj je prije nekoliko mjeseci poginuo vozač.

Tesla - autopilot | Author: Tesla Motors foto: Tesla Motors

Musk je rekao da bi automobil s ovakvim novim sustavom vjerojatno mogao spriječiti smrt vozača, no napominje i da novi sustav ne jamči apsolutnu sigurnost.

- Apsolutna sigurnost je stvarno nemoguć cilj. Radi se o poboljšanju sigurnosnih uvjeta. Nikad neće biti situacije s nultom stopom smrtnosti ili ozljeda - rekao je Musk. 

Musk je napisao kako će automobili uskoro puno kvalitetnije koristiti radar koji već je u vozilu kako bi detektirali prepreke na cesti. Uz to, automobil će poduzeti puno više mjera kako bi bio siguran i da vozač prati što se događa dok je vozilo u autonomnom načinu vožnje.

Tesla - autopilot | Author: Tesla Motors foto: Tesla Motors

Dok američki regulatori istražuju i testiraju Teslin sustav koji je bio uključen u prometnoj nesreći u kojoj je u svibnju poginuo vozač u SAD-u, Muskova kompanija objavila je velik popis nadogradnji, a radar je jedna od značajnijih. Musk navodi da vjeruju kako se radar može koristiti kao primarni kontrolni senzor bez potrebe da kamera potvrdi ono što vidi radar.

Tesla - autopilot | Author: Tesla Motors foto: Tesla Motors

Izazov pri korištenju radara je izbjegavanje 'lažnih uzbuna', pri čemu se mali predmeti poput limenki pod određenim kutem mogu činiti puno većima i protumačiti kao prijetnja. Prometna signalizacija iznad ceste i mostovi također se mogu krivo protumačiti, osobito ako cesta ima nagib.

Tesla - autopilot | Author: Tesla Motors foto: Tesla Motors

Zbog toga će autmobili učiti o cestama kojima voze. Podaci će se slati u Teslinu bazu i uspoređivati sa situacijama u kojima bi autmobil sam zakočio pored nekog predmeta u odnosu na akcije vozača. Kad će više automobila proći pored nekog upitnog predmeta, on će se moći skinuti s liste upitnih.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.