Početna Magazin 292 pregleda

U 2018. poginule 124 osobe, a stižu i milijuni turista!

Tragični travanj: Poginulo 28 osoba, a za vikenda čak 6 motociklista
FOTO: Nikola Cutuk/PIXSELL

Nažalost, broj iz naslova bit će uvećan prosječno svaki dan za još jednu žrtvu, to najavljuje statistika koja se već godinama ne mijenja

U prvih 157 dana ove godine, dakle do 7. lipnja, na hrvatskim cestama poginula su 124 sudionika u cestovnome prometu. Lani je u tome razdoblju poginulo devet, a preklani čak 10 osoba manje.

Prometna nesreća | Author: Dusko Jaramaz/PIXSELL foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Uzalud su i izvanredni, no mahom preventivni napori policije i sva sila sigurnosnih sustava u novijim automobilima. Naše ceste su i dalje poligon za automobilski i motociklistički ruski rulet. Nažalost, sve su prilike da će i ove godine u cestovnome prometu biti više od tristo poginulih, koji će zamalo pa zaokružiti broj poginulih u posljednjih 50 godina na isto toliko tisuća. Toliko stanovnika imaju, otprilike, Slavonski Brod, Varaždin, Karlovac, Sesvete...

Tragični travanj: Poginulo 28 osoba, a za vikenda čak 6 motociklista | Author: Dusko Jaramaz/PIXSELL foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Najstrašnija situacija na cestama zbivala se za tzv. Praznika rada i produženoga vikenda. A “krivci” su bili – motociklisti. 
U ta četiri dana poginulo ih je osam. A u cijeloj prošloj godini 50. Prvi smo, na internetskoj stranici, bili objavili taj strašni podatak, a dva dana poslije dogodilo se nešto nesvakidašnje: Policija je javnosti uputila pismo. Počinjalo je riječima “Dragi naši motociklisti...”, a završavalo potpisom “Vaši plavci”.

TEST Ford Fiesta VIDEO Testirali smo novu Fiestu, najštedljivijeg benzinca u gradu

U pismu je ukazano na ono što smo i mi objavili. I na to kako je u zadnjih pet godina u nas poginulo 213 motociklista i 56 mopedista. “Ove brojke znače da je najmanje 270 obitelji osjetilo posljedice nenadoknadiva gubitka svojih najmilijih, a ako se ovaj crni niz nastavi i ove ćemo godine zabilježiti veliki dvoznamenkasti broj poginulih”, napisali su policajci. 

U svibnju 35, od početka godine 117 poginulih | Author: Dusko Jaramaz/PIXSELL foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
I, začudo, taj tragični ulazak motociklista u sezonu njihova uživanja na dva kotača bio je većini opomena koja je urodila plodom. Donekle. Možemo se samo nadati da se neće ponoviti godina 2017., kada je svaka šesta osoba koja je poginula u cestovnome prometu bila motociklist ili mopedist.

Zdravko Mamić u Bentelju EKSKLUZIVNO Zdravku Mamiću će oduzeti skupocjeni Audi i Bentley

Ne pada mi na pamet ocrniti policiju i još neke na čija je pleća pala zamalo sva obveza u vezi sa sigurnošću cestovnoga prometa. Ipak, ove sam godine već vozio oko 30.000 kilometara po Hrvatskoj, uzduž i poprijeko, a manje sam policajaca vidio nego što ih vidim za održavanja neke važnije nogometne utakmice. Zato naše policajce mnogi zovu “Nevidljivi”. Moja supruga je u zadnjih 30 dana baš cijelu Hrvatsku prešla, više od 5000 kilometara, i kaže mi da je vidjela manje patrola nego što je prsti na rukama. Ako isključimo tu i tamo neki “tronožac” uz cestu, koji nas snima dok griješimo, a policajci zavaljeni u novim autima gledaju taj “film”. Da nije tragično bilo bi smiješno. 

U svibnju 35, od početka godine 117 poginulih | Author: Ivica Galovic/PIXSELL foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Čini se kako su ovaj put lijepo vrijeme i izlazak motocikala, bicikala i sličnih vozila iz garaža i šupa na ceste učinili svoje. I turistička sezona je, s ranim Uskrsom počela ranije i nastavila se kao nikada, na cestama je sve više vozila, sve je više i stranih turista, rekordi padaju, a velika većina, čak tri četvrtine dolaze motornim vozilima...

Tragični travanj: Poginulo 28 osoba, a za vikenda čak 6 motociklista | Author: Nikola Cutuk/PIXSELL foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Istodobno, naši političari imaju važnije poslove, bore se za svaku ruku gore ili palac dolje, a stručnjaci ili nemaju zakonske podloge i rješenja ili nemaju materijalne podloge za izvedbu onih koja imaju. Dobar su primjer prijelazi cesta preko željezničkih pruga, o kojima odlučuju upravo oni. Na njima je lani smrtno stradala 21 osoba, osam više nego u 2016. 

Tema: Na cestama sve po starom | Author: PIXSELL foto: PIXSELL
Jedino što javnost vidi, koliko-toliko, su najave izvanrednih policijskih akcija nadzora prometa, mahom vikendom. A one nam pokazuju strašnu sliku stvarnosti, unatoč tomu što su svaki put najavljene. 

PROMET I SIGURNOST | Author: Hrvoje Jelavić/PIXSELL foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Naprimjer, u tjednu od 7. do 13. svibnja, za pojačana nadzora sudionika u prometu kontrolirano je 24.565 vozila, a evidentirana 11.694 prometna prekršaja. Najviše je utvrđeno prekršaja nepoštivanja dopuštene brzine – 4605, alkoholiziranosti vozača – 642, nekorištenja sigurnosnoga pojasa – 1793 (od čega na stražnjim sjedalima 44 i prilikom nepropisnoga prijevoza djece 24), nepropisne uporabe mobitela – 696 itd. Vozači mopeda i motocikala počinili su u tome tjednu čak 314 prekršaja, a najviše zbog nekorištenja zaštitne kacige – 109 prekršaja.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.