Početna Magazin 19057 pregleda

Velike promjene vezane uz vozačke: Mladi neće smjeti voziti noću?

FOTO: Canva

Nova direktiva EU predviđa ograničenje brzine i zabranu vožnje noću za mlade vozače, a redovite zdravstvene preglede i 'digitalnu vozačku' za sve vozače

EU namjerava usvojiti novu direktivu o vozačkim dozvolama 2024. godine koja bi drastično promijenila mnogo toga vezano uz mlade vozače, ali i one starije. U nastavku detaljno analiziramo što bi se moglo promijeniti.

Nacrt 4. direktive o vozačkim dozvolama  Europska komisija izradila je još u ožujku, a trenutno se o njemu raspravlja u Odboru za promet Europskog parlamenta. Članovi Odbora za promet sada su dobili priliku podnijeti amandmane na nacrt Komisije, a očekuje se više od 1000 prijava. U prosincu će se o svim amandmanima raspravljati i glasovati na Odboru za promet. Koda se direktiva donese postaje smjernica za sve članove EU. Da bi sve pravno stupilo na snagu mora se ugraditi u zakone pojedinih država, a u Hrvatskoj bi to značilo velike promjene u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, ali i u nekim drugim zakonima i pravilnicima. Ovo su neki od najvažnijih prijedloga iz nacrta direktive. 

Smjeti ćemo voziti teže aute

Zbog velike mase nekih električnih automobila predlaže se da podići ograničenje maksimalne ukupne mase vozila koje se smije voziti s vozačkom B kategorije. Trenutno vozačka dozvola B kategorije obuhvaća samo motorna vozila najveće dopuštene mase od 3,5 tona, a nacrt predviđa povećanje dopuštene ukupne mase za električna vozila na 4250 kg, pod uvjetom da vozač posjeduje vozačku najmanje dvije godine. 

Obavezne provjere vozačke sposobnosti od 70. godine

U budućnosti će starije osobe starije od 70 godina možda morati provjeravati svoje vozačke sposobnosti svakih pet godina. To je već praksa u nekim zemljama EU. Prema prvom nacrtu direktive, sve države članice moraju ograničiti vozačke dozvole za osobe starije od 70 godina na maksimalno 5 godina.  Vozačku bi trebali redovito obnavljati kako starite.

Author: Canva foto: Canva

Probni rok za sve, ne samo mlade

EU planira novu uredbu o probnom roku: novi probni rok trebao bi započeti sa svakom dodatnom kategorijom koju položite. Svatko tko naprimjer naknadno poželi položiti za motocikl dobio bi vozačku na probni rok. Ovdje još nisu poznati detalji. Stoga je nejasno koliki bi taj probni rok trajao i mnogi drugi detalji. 

Vožnja autom u cijeloj EU već sa 17 godina

Vozačima starim između 17 i 18 godina koji posjeduju vozačku trebalo bi se omogućiti da slobodno voze u svim državama članicama EU-a. Na primjer, već nekoliko godina u Njemačkoj je moguće dobiti vozačku dozvolu B kategorije sa 17 godina (za vožnju uz pratnju), no ti vozači ne smiju voziti izvan granica Njemačke. 

Nama vozačke prije 18 godina

I dok bi direktiva omogućila vožnju u cijeloj EU za vozače stare 17 godina koji posjeduju vozačku, onima koji ju nemaju bi potpuno onemogućila polaganje. Naime, minimalna dob za stjecanje B kategorije bi trebala biti postavljena fiksno na 18 godina, tako da bi neke od država trebale odustati od prakse davanja vozačkih dozvola mlađim osobama. Ova odredba se u potpunosti kosi s prethodnom jer da se uvede, za godinu dana više ne bi bilo 17 godišnjih vozača na cestama, pa ni potrebe da im se dopusti vožnja u čitavoj EU.  

Vozačka dozvola | Author: Hrvoje Jelavić/PIXSELL foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Digitalna vozačka dozvola i QR kod

Digitalna vozačka dozvola trebala bi biti prihvaćena u čitavoj EU. Ideja je da odgovarajuća aplikacija na pametnom telefonu bude dovoljna prilikom policijske kontrole ili prilikom iznajmljivanja automobila. Također se razmatra uvođenje QR koda na fizičku karticu vozačke umjesto trenutnog čipa kako bi se smanjila mogućnost krivotvorenja. Sve ovo podrazumijevalo bi da su sve policije u EU spojene na neki zajednički informacijski sustav, a tako nešto se u prošlosti pokazalo gotovo nemogućim zbog odbijanja suradnje mnogih članica EU. 

Promjene kod polaganja za vozačku

Trenutno nije moguće polagati teorijske i praktične vozačke ispite u drugim državama članicama Europske unije. Kako bi se uzela u obzir sve veća mobilnost stanovništva i prevladale jezične barijere, to bi trebalo dopustiti u budućnosti. Nacrt nove direktive o vozačkim dozvolama sadrži pojednostavljenje propisa o prebivalištu, tako da bi se vozački ispit ubuduće mogao polagati, primjerice, i u zemlji EU-a čiji je ispitanik državljanin.

Oduzeta vozačka u cijeloj EU

Trenutno, ako vam vozačku "oduzmu" u nekoj stranoj državi zabrana vožnje vrijedi samo za tu državu. No države članice ubuduće bi trebale međusobno priznavati propise koji se odnose na oduzimanje, ograničenje ili suspenziju vozačkih dozvola.

Author: Hrvoje Jelavić/PIXSELL foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Obavezan redoviti liječnički pregled za sve

Ovo je prilično radikalan prijedlog koji je naišao na veliki otpor i malo je vjerojatno da će biti uvršten u direktivu. Njime se želi se osigurati da svatko tko ubuduće podnese zahtjev za neku drugu kategoriju vozačke dozvole, želi zamijeniti ili produžiti vozačku dozvolu mora obaviti obavezan liječnički pregled.

Minimalna dob ili iskustvo za vožnju težih auta

Vozačka dozvola B kategorije trenutačno pokriva vozila najveće dopuštene mase od 3,5 tone. Novi prijedlog, koji možda neće moći dobiti većinu, značajno smanjuje opseg klase B i predlaže mnogo više kategorija unutar toga. Jedna su i mladi vozači koji ne bi smjeli voziti aute teže od 1,8 tona. Nije jasno kako bi to moglo povećati sigurnost prometa jer ima i sporijih težih i lakših bržih auta.  

SEKS I AUTOŠKOLA | Author: Željko Hladika/PIXSELL foto: Željko Hladika/PIXSELL

Nova kategorija B+ od 21 godine

Nakon dvogodišnjeg probnog roka i dostizanja minimalne dobi od 21 godinu, nositelji vozačke dozvole klase B trebali bi polagati za novu kategoriju B+. Tek s tom kategorijom oni bi smjeli voziti motorna vozila mase do 3,5 t. Vozači stari 18 godina smjeli bi polagati tek za običnu B kategoriju koja bi donijela mnoga ograničenja, između ostalog i ranije spomenutu masu. Za kategoriju motocikla A1 i A2 minimalna dob za polaganje bi se postavila na 18 godina. Za kategoriju A minimalna dob bi bilo 20 godina uz uvjet da vozač već dvije godine posjeduje vozačku za A2 kategoriju. 

Nema više izravnog polaganja za A kategoriju

Bez obzira na dob, više ne bi bilo moguće položiti A kategoriju bez prethodnog iskustva. Svaki vozač bi trebao posjedovati A2 vozačku najmanje dvije godine prije nego bi mu se omogućilo polaganje za neograničenu A kategoriju. 

EU PLANOVI Stariji će morati svakih pet godina obnavljati vozačku?

Ograničenje brzine za mlade vozače

Za mlade vozače koji en bi posjedovali B+ vozačku bilo bi uvedeno ograničenje maksimalne brzine od 90 km/h i na autocestama. Ova odredba je prilično kontroverzna, jer najteže nesreće s mladima rijetko se događaju na autocestama, a vožnja brzinom do 90 km/h usporavala bi i neke kamione koji na autocestama redovito voze i 90 km/h. Rezultat toga bilo bi još više gužva i opasnih situacija prilikom sporih preticanja. 

Zabrana vožnje noću za mlade

Nacrt amandmana omogućio bi državama članicama EU da uvedu zabranu noćne vožnje za vozače početnike između ponoći i 6 ujutro. Time se posebno želi smanjiti vožnja pod utjecajem alkohola, ali to znači da bi, na primjer, mladima koji rade u kasnim ili vrlo ranim smjenama bilo ograničeno slobodno kretanje na posao. Neki od njih ostali bi potpuno bez mogućnosti odlaska na posao jer nemaju svi dostupan javni prijevoz tijekom kasnih noćnih sati. Zbog svega toga ova je odredba predmet velikih kritika. 

Ograničenja trajanja vozačkih dozvola

Plan komisije je ograničiti trajanje vozačke dozvole na maksimalno 10 godina u cijeloj EU za sve klase automobila i motocikala. Za starije vozače nacrt izmjena predviđa još kraće rokove. Onima starosti od 60 godina i više vozačka bi se izdavala na sedam godina, od 70 godina starosti na pet godina, a od 80 godina starosti na dvije godine. 

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Autostart.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Autostart.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • interceptor

  Eto ogladnili su.treba im para.zabranio bi ovo polaganje od 18 i predlozio od 24 god.ovi od 18 su jos ko tukci neznaju tko im glavu nosi..zato predlazem 24 god prvo polaganje auta.
 • Avatar Rafo

  Rafo

  "...prilikom iznajmljivanja automobila" - nije iznajmljivanje, nego unajmljivanje automobila.Pročitajte više na: https://autostart.24sata.hr/magazin/velike-promjene-vezane-uz-vozacke-mladi-nece-smijeti-voziti-nocu-8378 - autostart.24sata.hr"

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.