Početna Magazin 180 pregleda

Vodič kroz kupnju novog auta: Kako izbjeći stres i uštedjeti

KAKO DO NOVOG AUTOMOBILA
Vidi galeriju 1/2
Vodič kroz kupnju novog auta: Kako izbjeći stres i uštedjeti Vodič kroz kupnju novog auta: Kako izbjeći stres i uštedjeti

Kupnja novog auta je početak duge i ozbiljne (ob)veze: Iako imate dovoljno novca i financijski plan, prije kupnje treba razmisliti. Ne dajte da vas vodi slijepa ljubav

Prilikom kupnje novog automobila upuštate se u vezu koja će potrajati godinama, bilo do isteka kredita, leasinga ili do trenutka kada nekim čudom skupite dovoljno gotovine za obnovu voznog parka. Uglavnom se tu radi o vezi koja će potrajati šest, sedam, ponekad i deset i više godina. Zato prije kupnje treba zastati i razmisliti je li taj limeni partner baš ono s čime želite provesti velik dio života. 

Prvo i najvažnije, odredite koliko novca zaista možete odvojiti. Uzmite u obzir da vam mora ostati i za druge troškove koje iziskuje kupnja novog auta, registraciju, prvi servis,  kupnju opreme poput tepiha i sličnog. Nerijetko te sitnice podignu cijenu za nekoliko tisuća kuna.

Budite dosljedni

Od iznosa koji ste namijenili za novi auto ne odstupajte ni pod koju cijenu, bez obzira na to radilo se o rati kredita ili gotovini. Ako je to 100.000 kuna, ne razmišljajte o modelu koji stoji 103.900. Uz takav način razmišljanja na kraju ćete kupiti auto za 120.000 i završiti u dugovima i financijskim problemima. Limit je limit, bez obzira na to koliko se atraktivniji i “povoljniji” automobil krije s njegove druge strane. Pratite akcije, no akcijske cijene dobro usporedite s redovitima i provjerite je li to zaista toliko povoljnije koliko na prvu izgleda. Također, vremena popusta od 30.000 kuna za kompaktni auto su prošla. Trgovci su spustili cijene maksimalno i uzalud se nadati da će vama ponuditi još koju tisuću jeftiniji auto. Budite sretni dobijete li gratis tepihe i mirisni bor.

Ne robujte navikama

Razmislite koja oprema vam zaista treba. Automatska klima i nije neka presudna prednost u odnosu na klasičnu klimu, alu naplatci su realno samo šminka, električna ručna kočnica je sporija i nepouzdanija od klasične... Također ne robujte navikama. Biti zaljubljen u samo jednu marku nije racionalno, ako vam auto druge marke bolje izgleda, više odgovara i ima nižu cijenu, pređite na drugu marku. Također, ne robujte izgledu. Kupovati auto samo zato što vam dobro izgleda ili ima lijepu boju najveća je glupost koju možete napraviti. Automobil se kupuje samo onda kada sve stvari sjednu na svoje mjesto, kada on sve vaše potrebe i želje ispunjava gotovo savršeno. 

KAKO DO NOVOG AUTOMOBILA | Author: Dreamstime foto: Dreamstime

Ovo je 7 savjeta s kojima ćete izbjeći traume pri kupnji auta

1. Nikako ne prelazite preko cjenovnog limita koji ste si zadali. Ako želite gradski auto za 100.000 kuna, a kupite kompakt za 130.000, možete završiti u financijskim problemima.

2. Raspitajte se o određenim modelima kod njihovih vlasnika putem prijatelja ili foruma na internetu. Neki modeli mogu imati skrivene boljke i učestale kvarove.

3. Budite oprezni prilikom odabira dodatne opreme. Prodavači često važne detalje vezuju uz nepotrebnu opremu. U tom slučaju provjerite kako stvari stoje kod konkurencije.

4. Budite oprezni s odabirom financiranja. Ako vam je rata kredita na limitu, smanjite apetite kako se i vama ne bi dogodilo nešto slično kao i dužnicima u francima.

5. Odaberite model za kojei znate da dobro stoji na tržištu rabljenih vozila. Na taj način će prodaja rabljenog biti brža i dobit ćete više novca.

6. Obavezno provozajte sve automobile koji vam se sviđaju kako biste otkrili u kojem se osjećate najbolje. Ipak ćete u njemu provesti sate i sate.

7. Unaprijed provjerite troškove održavanja, cijene dijelova, guma i druge potrošne robe. Auto iste cijene može imati i dvostruko skuplje troškove održavanja od konkurentnog.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.