Početna Magazin 3678 pregleda

Zbog negativnih prekršajnih bodova ponovo na vozački

prekšajni bodovi
Vidi galeriju 1/9
Zbog negativnih prekršajnih bodova ponovo na vozački Zbog negativnih prekršajnih bodova ponovo na vozački Zbog negativnih prekršajnih bodova ponovo na vozački Zbog negativnih prekršajnih bodova ponovo na vozački Zbog negativnih prekršajnih bodova ponovo na vozački Zbog negativnih prekršajnih bodova ponovo na vozački Zbog negativnih prekršajnih bodova ponovo na vozački Zbog negativnih prekršajnih bodova ponovo na vozački Zbog negativnih prekršajnih bodova ponovo na vozački

MUP otkrio kako raspolaže evidencijom prometnih prekršitelja i svaki prijestup kažnjava i negativnim prekršajnim bodovima. Skupite li 9 bodova u dvije godine ostat ćete bez dozvole godinu dana, a ponovite li to morat ćete u autoškolu

Vijest kako na MUP-ovu štandu na Zagreb Auto Showu možete provjeriti koliko imate negativnih prekršajnih bodova zbog prometnih prijestupa nagnala nas je da provjerimo o čemu je riječ. Nitko među nama nije pojma imao da osim novčanih kazni za prometne prekršaje Policija uredno bilježi i pripadajuće prekršajne bodove. Od najmanje 20 slučajnih odabranika kojima smo uputili isto pitanje jedini je potvrdno odgovorio naš pravnik Damir Mikuljan. Otputili smo se na ZG Auto Show na štand Ministarstva unutarnjih poslova. Zoran Majcan, naš izvršni urednik, nemalo se iznenadio kad mu je simpatična sredovječna policijska službenica otkrila kako “duži” tri negativna prekršajna boda.

prekšajni bodovi | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

Ma kako, molim vas? - upitao ju je Zoran.

-Mladiću, prije dva mjeseca bili ste zbog prekoračenja brzine prekršajno kažnjeni s 2000 kuna i pripadajuća dva prekršajna boda, na sudu u Bjelovaru. Prije mjesec dana naša vas je patrola ulovila kako telefonirate. Platili ste 150 umjesto 300 kuna jer ste to učinili odmah, a mi smo vam dodijelili još jedan novi negativni prekršajni bod, kazala nam je policajka.

Ne razumijem!? Na to sam skroz zaboravio. Očito ću u budućnosti morati biti pažljiviji… u nevjerici je ostao naš izvršni urednik Zoran Majcan.

prekšajni bodovi | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

Nije on bio jedini koji je na MUP-ovu štandu doživio pravi šok. Kako i ne bi kad o negativnim prekršajnim bodovim nitko u Hrvatskoj ne priča punih osam godina, kada nitko ništa ne zna o tome koliko vozača je zbog prometnoga grijeha i bodova ostalo bez vozačke, a koliko je njih upućeno na dodatno polaganje.

Ako nas 20 to ne zna, ako za to većina građana Hrvatske ne zna, zna Damir Mikuljan, Auto startov pravni savjetnik.

Stari je to zakon i, što je najznačajnije, važeći je! Činjenica je kako se u javnosti ne spominje godinama, jednako tako u tišini prolazi i penalizacija prijestupnika, no znajte da Big Brother zna sve o vama i da uredno bilježi i ono što ni sami ne znate, rekao nam je Damir Mikuljan.

Ako u dvije godine prikupite 9 negativnih prekršajnih bodova, gadno ste nagrabusili. Bez vozačke dozvole ćete ostati zasigurno 9 mjeseci, a ako su vaši prekršaji pretežno bili iz skupine najtežih prekršaja, vozačku nećete vidjeti čak godinu dana.

odvjetnik novo pr | Author: Arhiva foto: Arhiva

Ako u roku dvije godine (nakon što vam je već bila oduzimana vozačka dozvola zbog najtežih prometnih prekršaja) ponovo skupite 9 kaznenih bodova, vozačku će vam biti poništena i to na dvije godine. Nakon toga vozačku dozvolu moći ćete opet dobiti samo ako pristupite ponovnome polaganju vozačkoga ispita.

Na naša pitanja o broju tako sankcioniranih sudionika u prometu odgovor nismo dobili. Iz toga je razvidno kako se Policija očigledno nije slijepo držala zakona i kako je sve vrijeme žmirila na prijestupnike s velikim brojem bodova. 

NEGATIVNI PREKRŠAJNI BODOVI PREMA TEŽINI PREKRŠAJA:

1 NEGATIVNI PREKRŠAJNI BOD

Za sljedeće prekršaje, uz zakonom određenu novčanu kaznu (za ovakve prekršaje predviđene su kazne između 500-3000 kuna), a u evidenciju će vam se upisati po jedan kazneni bod:

- Vožnja u stanju velike iscrpljenosti ili bolesti

- Nepropuštanje pješaka na pješačkome prijelazu

- Prekoračenje brzine 20-30 km/h

- Vožnja 'slaloma' po autocesti ili pretjecanje po zaustavnome traku

- Odbijanje alkotesta

- Alkoholiziranost od 0,50 do 1,00 g/kg

prekršajni bodovi  | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

2 NEGATIVNA PREKRŠAJNA BODA 

Dva kaznena boda, naravno uz plaćanje kazne (između 2000-5000 kn), dobit ćete za sljedeće prekršaje:

- Vožnja u suprotnome smjeru

- Prekoračenje dozvoljene brzine 30-50 km/h

- Prolazak kroz crveno svjetlo na semaforu

- Nepravilno pretjecanje vozila

- Pretjecanje u tunelu ili na mostu

- Obilaženje vozila koje se zaustavilo radi propuštanja pješaka na pješačkome prijelazu

- Prelaženje vozilom preko pruge dok je spuštena rampa

- Ne ostavljanje podataka ako ste bili sudionici prometne nesreće s materijalnom štetom

- Vožnja pod utjecajem alkohola od 1,00 do1,50 g/kg

prekršajni bodovi  | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

3 NEGATIVNA PREKRŠAJNA BODA

Najteži prekršaji, koji donose tri kaznena boda (3000-15.000 kn, kazna zatvora do 60 dana) su:

- Nezaustavljanje na poziv policijskoga službenika

- Vožnja u suprotnome smjeru po autocesti ili brzoj cesti

- Prekoračenje brzine više od 50 km/h

- Nepropuštanje vozila s prednošću prolaska

- Ako se sudjeluje u prometnoj nesreći s težim posljedicama, a ne obavijesti se policiju

- Odbijanje testiranja na droge i alkohol, ako ste bili sudionik prometne nesreće s teškim ili smrtnim posljedicama

- Vožnja pod utjecajem droga i/ili pod utjecajem alkohola, više od 1,50 g/kg

- Upravljanje vozilom prije dobivene vozačke dozvole

- Upravljanje vozilom za vrijeme zabrane upravljanja vozilom

prekršajni bodovi  | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.