Početna Moto 10890 pregleda

Nevjerojatno: Prešao 4012 km motorom za 24 sata

FOTO: Triumph

Motocikl korišten za pokušaj obaranja rekorda je Triumph Tiger 1200 GT Explorer, potpuno serijski i nasumično odabran s proizvodne trake

Iván Cervantes, peterostruki svjetski prvak u Enduru i globalni ambasador Triumpha, oborio je Guinnessov rekord za “Najveću udaljenost prijeđenu na motociklu u 24 sata (individualno)”. Vozeći motocikl Triumph Tiger 1200 GT Explorer na stazi u tehničkom centru Nardò u Italiji, Cervantes je prešao više od 4.012 km u razdoblju od 24 sata, uvjerljivo oborivši prethodni rekord koji je iznosio 3406 kilometara. 

Author: Triumph foto: Triumph

Iván Cervantes je peterostruki enduro svjetski prvak, 21 puta španjolski enduro prvak i 5 puta španjolski prvak u motokrosu. Otkako se pridružio Triumph timu, postigao je veliki uspjeh u vožnji i natjecanjima na avanturističkim motociklima Triumph, pobjedama na utrkama Baja Aragón, 1000 Dunas Raid i Basella Maxi-Trail Race, no ovaj podvig je još ekstremniji. U pripremi za pokušaj obaranja rekorda, uz intenzivne fizičke treninge na vlastitom Tiger 1200 Rally Pro, Iván je počeo pažljivo planirati ishranu i strategiju spavanja u suradnji s profesorom Andrewom Bagshawom sa Sveučilišta u Birminghamu.

Author: Triumph foto: Triumph

Motocikl korišten za pokušaj obaranja rekorda je Triumph Tiger 1200 GT Explorer, potpuno serijski i nasumično odabran s proizvodne trake u Triumphovoj tvornici. Na motociklu nisu napravljene nikakve posebne izmjene, osim dovršetka preporučenog uhodavanja i obavljanja prvog redovitog servisa prije pokušaja rušenja rekorda. Za pokušaj obaranja rekorda, značajke poput spremnika goriva od 30 litara i izvrsne zaštite od vjetra bile su neprocjenjive u osiguravanju da Cervantes može nastaviti s vožnjom bez obzira na izazove s kojima se susretao. Grijani rukohvati i sjedalo 150 KS snažnog motocikla pružili su dodatnu udobnost tijekom hladnih ranih jutarnjih sati i neočekivanih kiša. Tijekom rušenja rekorda, jedino održavanje koje je bilo potrebno na motociklu bila je jedna planirana izmjena guma na pola pokušaja, gdje su standardne Metzeler Tourance Next gume osvježene kad je počela kiša i počela padati noć.

Dosadašnji Guinnessov svjetski rekord od 3.406,17 km držao je Amerikanac Carl Reese od 26. veljače 2017., zabilježivši prosječnu brzinu od 141,9 km/h tijekom 24 sata vožnje. Konstantno vozeći brzinom većom od 200 km/h u na 12,6 km dugoj ovalnoj stazi tehničkog centra Nardò u Italiji, Cervantes je nadmašio postojeći rekord već nakon 19 sati. U 5 sati koji su uslijedili, nastavio je voziti daljnjih 606 km. 

Author: Triumph foto: Triumph

Pokušaju postavljanja rekorda svjedočio je službeni sudac Guinness World Records, koji je prijeđenu udaljenost od 4.012,53 km potvrdio kao konačnu udaljenost prijeđenu u 24 sata, uz prosječnu brzinu od 167,79 km/h. Tijekom obaranja rekorda vozač se 18 puta zaustavio u boksu, a njegov motocikl je potrošio 520 litara goriva. Uopće nije spavao. 

Author: Triumph foto: Triumph

“Tiger 1200 GT Explorer bio je savršen motocikl za ovaj pokušaj i vrlo udoban za dugotrajnu vožnju. Sigurno su najveći izazov bile vremenske prilike, jer je tijekom vožnje počela padati kiša, ali ovaj motocikl ima jako velik vjetrobran i odličnu zaštitu od vjetra, što mi je jako pomoglo. Za mene, to je vrlo poseban motocikl. Nije lako voziti 24 sata bez prestanka, ali na kraju, rekord je moj s ovim nevjerojatnim motociklom”, izjavio je umorni Cervantes nakon obaranja rekorda. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.