Početna Novosti 1701 pregleda

Bizaran potez: Nijedan Volvo više neće moći ići brže od 180 km/h

Volvo uvodi ograničenje brzine na 180 km/h
FOTO: Volvo

Premda ne možemo svima udovoljiti, vjerujemo da ćemo privući nove klijente. Mislim da će kupci Volva u Njemačkoj cijeniti to što činimo nešto uime sigurnosti, poručio je čelnik Volva

 

Švedski proizvođač automobila Volvo najavio je ugradnju limitatora brzine u svim novim vozilima s ograničenjem na 180 kilometara na sat, u sklopu zacrtanoga plana o suzbijanju slučajeva smrtnoga stradanja putnika u njihovim vozilima do 2020. godine.

Volvo uvodi ograničenje brzine na 180 km/h | Author: Volvo foto: Volvo

Tako je Volvo, čije ključno vozilo SUV XC90 postiže brzinu i do 212 kilometara na sat, učinio iskorak na putu ka zacrtanome cilju u takozvanoj 'Viziji 2020' o suzbijanju smrtnog ishoda ili ozbiljnih ozljeda putnika u vozilima. Međutim, izvršni direktor Hakan Samuelsson rekao je kako vjerojatno neće postići taj cilj bez dodatnih mjera koje bi se 'pozabavile' ponašanjem vozača.

 

- Shvatili smo da se više moramo fokusirati na ljudski faktor da bismo dostigli taj cilj - rekao je Samuelsson za Reuters. Premda iz Volva nisu ulazili u pojedinosti vezane uz podatke, napominju da je njihov broj smrtnih stradanja putnika već bio ispod prosjeka industrije prije nego je takav cilj bio najavljen 2007. godine.

Volvo uvodi ograničenje brzine na 180 km/h | Author: Volvo foto: Volvo

Ipak, iako je potez švedskog proizvođača pohvalan, postavlja se i pitanje kako će neki vlasnici snažnih Volvo automobila, koji koštaju više stotina tisuća kuna (veliki XC90 i do čak 800.000 kn), prebroditi činjenicu da će ih od iduće godine na njemačkim autocestama moći prestizati višestruko slabiji automobili poput Fiata 500X, Renaulta Clija ili Hyundaija i30...

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.