Početna Novosti 966 pregleda

Bosch omogućio proizvođačima auta da varaju na ekotestovima

Bosch uprava u Šangaju
FOTO: Bosch

Njemačka kompanija je za propuste u nadzornim dužnostima dobila kaznu od čak 90 milijuna eura i prihvatila ju bez pokušaja žalbe

 

Bosch je jedan od najpoznatijih i najvećih opskrbljivača tehnologijama i uslugama u automobilskoj industriji. Proizvodi i snabdijeva mnogo komponenata za proizvođače automobila, a vrlo često i razvija nove tehnologije koje se nerijetko primijene u novim automobilima.

REVOLUCIJA Rimčev novi električni auto ispisat će povijest Hyundaija

Može se reći da kakvu god tehnologiju klijent poželi, Bosch mu je može proizvesti i to u ogromnim količinama. No nekada takve želje i tehnologije nemaju 'dobru namjeru', a primjer je upravo razvijanje softvera za upravljanje motorom.

Bosch | Author: Bosch foto: Bosch

Naime, njemački tužitelji su priopćili da je Boschova tehnologija omogućila proizvođačima automobila da koriste softver za upravljanje motorom, a njime se zatim na testovima pokaže manja emisija štetnih plinova pa se tako prevare krovne organizacije za kontrolu. Ova njemačka tvrtka je samo u posljednjih nekoliko godina isporučila oko 17 milijuna uređaja opremljenih takvim softverom. 

Bosch ECU | Author: Bosch foto: Bosch

Stoga je Bosch za propuste u nadzornim dužnostima dobio kaznu od čak 90 milijuna eura, odnosno oko 665 milijuna kuna. Zanimljivo je dštoje odmah odlučeno da se neće žaliti na odluku nego će prihvatiti tu novčanu kaznu. Korak po korak, afere poput ove ili Dieselgatea se sve češće razotkrivaju pa je samo pitanje vremena hoće li uskoro pasti još neka 'žrtva'.

 

Bacite oko i na naš YouTube kanal:

(KLIKNI OVDJE)

Auto start YouTube kanal | Author: Auto start foto: Auto start

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.