Početna Novosti 790 pregleda

Električni auti u Grčkoj na trajekte smiju samo s napola praznom baterijom

FOTO: ANGELOS TZORTZINIS/DPA/PIXSELL

Iako ova odluka zvuči kao loša šala, ona je od 16. travnja već na snazi i osjetno će otežati putovanje vlasnicima električnih vozila na grčke otoke

Nova uredba grčkog Ministarstva pomorstva i otočne politike zabranjuje ukrcaj električnih vozila ili plug-in hibrida na trajekte s punom baterijom. Ukrcaj će se dozvoliti samo automobilima koji imaju napunjenosti od najviše 40 posto. Iako ova odluka zvuči kao loša šala, ona je od 16. travnja već na snazi i osjetno će otežati putovanje vlasnicima električnih vozila na grčke otoke, jer će oni sada morati voditi dodatnu brigu o stanju napunjenosti baterije te je dovoljno isprazniti prije nego što dođu u trajektnu luku. Osim toga ubrzo nakon dolaska na otok ili povratka na kopno morat će ponovo tražiti punionicu što bi moglo stvoriti velike gužve na punjačima. 

POMOSKA NESREĆA Električni auto izazvao velik požar na brodu. Još ga gase

Uredba se ne odnosi samo an električna i elektrificirana vozila već i na vozila koja koriste druga alternativna goriva poput ukapljenog naftnog plina (LPG) ili prirodnog plina (CNG). Njima spremnik goriva ne smije biti napunjen do od 50 posto. 

Stanje napunjenosti baterije ili spremnika plina se provjerava prilikom ukrcaja na trajekt. Velike grčke brodarske tvrtke Anek Lines, Minoan Lines i Superfast Ferries već su istakle nove propise na svojim internetskim stranicama.

SIGURNOSNI PROBLEM Nakon velikog požara: Električnim autima će zabraniti na brodove?

Nova uredba velik je udarac za vlasnike električnih automobila, pogotovo zbog toga što je mreža za punjenje u Grčkoj još uvijek vrlo slabo razvijena te u čitavoj državi trenutno postoji samo 2000 javnih stanica za punjenje. One se uglavnom nalaze na jugu zemlje, duž glavnih prometnih ruta i oko većih gradova, s najviše mogućnosti punjenja u Ateni. Mreža na otocima jako je slaba. 

Author: Twitter foto: Twitter

Grčke vlasti su se na ovaj potez odlučile iz sigurnosnih razloga. Teoretski, što je baterija punija postoji veći rizik od požara. Da požar električnih vozila  na brodu može biti katastrofalan dokazala su već dva slučaja. Prije dvije godine je brod Felicity Ace koji je transportirao električne aute potonuo nakon požara električnih automobila. Prošle godine je požar gotovo potpuno uništio brod Fremantle Highway koji je također prevozio električna vozila. 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.