Početna Novosti 15614 pregleda

Hyundai prodao svoju tvornicu u Rusiji za 100 eura

Volkswagen tvornica
FOTO: Volkswagen

Prodaja uključuje klauzulu prema kojoj Hyundai može otkupiti tvornicu unutar dvije godine od prodaje

Hyundai je još jedna tvrtka u nizu koja je prodala svoju tvornicu u Rusiji praktično u bescjenje. Hyundai će za modernu tvornicu u kojoj se na godišnjoj razini nekada proizvodilo oko 200.000 automobila dobiti 10.000 rubalja, što je preračunato samo 100 (slovima: sto) eura. 

Ruska tvrtka Art-Finance kupila je imovinu, a prodaja uključuje klauzulu prema kojoj Hyundai može otkupiti tvornicu unutar dvije godine od prodaje. Dogovor je odobren na sastanku odbora ranije ovog tjedna, a također je dobio zeleno svjetlo ruske vladine komisije za prodaju inozemne imovine. Hyundai je izjavio da će zbog ovog poteza izgubiti 287 milijardi wona (201,2 eura), ali da planira transakciju dovršiti do 28. prosinca.

DEFINITIVAN ODLAZAK? Volkswagen napustio Rusiju. Prodao tvrtku i veliku tvornicu

Proizvodnja automobila u tvornici u St. Petersburgu obustavljena je u ožujku 2022. nakon invazije Rusije na Ukrajinu. Tvornica ima  godišnji kapacitet veći od 200.000 automobila, a u njoj su se do prije izbijanja rata u Ukrajini proizvodili modeli Hyundai Solaris, Hyundai Creta, Kia Rio i Kia Rio X-Line.

Proizvođač automobila teško je pogođen prestankom proizvodnje u Rusiji. Zajedno s Kijom bili su među tri najprodavanije marke u Rusiji prije rata. Hyundai i Kia prodali su skoro 405 tisuća vozila u Rusiji 2019. godine, a do 2021. te su dvije marke imale 22,5% udjela u ukupnom ruskom tržištu vozila. Prošle je godine ta prodaja pala na 110.000 primjeraka, a u prvoj polovici ove godine tek oko 10.000 automobila, vjerojatno sa zaliha. 

Brojni drugi veliki zapadni proizvođači automobila prodali su svoje tvornice u Rusiji za podjednako simbolične naknade u proteklih 18 mjeseci. U listopadu prošle godine Nissan je prodao svoje pogone ruskom Središnjem institutu za istraživanje i razvoj automobila i motora za samo 1 euro, što znači da je izgubio oko 650 milijuna eura. U svibnju prošle godine Renault je prodao svoje tvornice za samo jednu rublju, odnosno za jedan cent! Ipak, većina tvrtki ostavilo je otvorenu mogućnost prvokupa, odnosno ponovne kupnje tvornica u slučaju normalizacije stanja u Ukrajini.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.