Početna Novosti 1981 pregleda

Jaguar prestaje s proizvodnjom svih dizelaša i benzinaca

FOTO: Jaguar

Uskoro će prestati proizvodnja njihovih preostalih modela s pogonom na unutarnje izgaranje, limuzine XF te SUV-ova E-Pace i F-Pace

Unatoč znakovima koji pokazuju pad interesa za električne aute Jaguar ne odustaje od svojeg plana da od iduće godine postane proizvođač isključivo električnih automobila. Zbog toga će uskoro prestati proizvodnja njihovih preostalih modela s pogonom na unutarnje izgaranje, limuzine XF te SUV-ova E-Pace i F-Pace. Jaguar planira zaustaviti njihovu proizvodnju tijekom ove godine, a to je potvrdio i Joe Eberhardt, sjevernoamerički predsjednik i izvršni direktor Jaguar Land Rovera, u razgovoru za magazin Road & Track.

Author: Jaguar foto: Jaguar

"Većina naših proizvoda prestaje se proizvoditi u lipnju, ali bit će u prodaji mnogo dulje. Imat ćemo raspored proizvodnje koji će nam omogućiti kontinuiranu opskrbu vozilima dok ne dođu novi automobili. Pokušavamo tempirati tako da imamo dovoljno volumena da nas odvede do lansiranja novih proizvoda i da imamo čistu primopredaju", rekao je Eberhardt. 

Da bi Jaguar postigao tu tranziciju, neki će postojeći modeli morati ostati u prodaji više od godinu dana nakon završetka proizvodnje dok na tržište ne stignu nova električna vozila. Proizvođač automobila je najavio tri nova modela koji će nastati na novoj platformi JEA (Jaguar Electric Architecture), a potvrđeno je da će prvi model biti GT automobil s četvera vrata. Proizvođač automobila obećava da ćemo automobil vidjeti prije kraja ove godine, a isporuke bi trebale uslijediti 2025. godine. Drugi novi električni model bi trebao stići  krajem 2025., a treći 2026. godine.

Author: Jaguar foto: Jaguar

Čini se da novi GT koji još nije imenovan (teaseru slika iznad) cilja na druge skupe i brze električne limuzine kao što su Porsche Taycan i Audi e-tron GT. Kada je Jaguar u travnju 2023. najavljivao nadolazeći GT, tvrtka je tvrdila da je "indikativna cijena" od oko 100.000 funti, ili otprilike 117.000 eura po aktualnom tečaju. Tvrtka je tada tvrdila da će ovaj auto biti najsnažniji Jaguar ikada, što znači više od 600 KS. Najavljen je i doseg od 740 km po WLTP-u. 

Author: Jaguar foto: Jaguar

Jaguar će do kraja godine također prestati proizvoditi i svoj električni SUV I-Pace što znači da neko vrijeme neće proizvoditi gotovo ništa te će morati prodavati isključivo modele sa zalihe. To ej krajnje neobičan potez, no Jaguar je očito uvjeren u svoju električnu budućnost. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.