Početna Novosti 52984 pregleda

Katastrofalni problemi: Je li ovo najnekvaliteniji auto na svijetu?

FOTO: Fisker

Ocean muče ogromni problemi, od malo bezazlenijih s ključevima i senzorima u sjedalima do puno ozbiljnijih s potpunim gubitkom snage i otkazivanjem kočnica

Prvi model tvrtke američke Fisker predstavljen je 2011. godine i nazvan Karma. Od tada, izgleda, ovu američki tvrtku prati samo loša karma. Karama je bio prvi luksuzno-sportski plug-in hibrid na svijetu, no tržište nije impresionirao te je prodano jedva 2000 primjeraka. Loši prodajni rezultati doveli su do bankrota tvrtke Fisker Automotive koju su nakon toga kupili Kinezi i nastaviti i proizvoditi automobile pod brendom Karma.

No Henrik Fisker, danski dizajner automobila, koji je bio začetnik Fiskera nije se predavao te je 2017., također u SAD-u, osnovao novu tvrtku, Fisker Inc. koja se, ovoga puta, specijalizirala za električne automobile. Najavljeno je nekoliko novih modela, a prvi od njih, Ocean na tržištu se pojavio prošle godine u Europi i SAD-u.. Ocean je premium SUV luksuzne klase s 475 KS i  više od 700 kilometara WLTP dosega koji se proizvodi u austrijskoj tvornici Magna Styer. Na prvu zvuči obećavajuće, no izgleda da je i Ocean sustigla loša karma. 

Author: Fisker foto: Fisker

Iz SAD-a, gdje je do sada prodano najviše Oceana, nam stižu nevjerojatna izvješća o (ne)kvaliteti ovog automobila i problemima koje kupci s njim imaju. U novom izvješću TechCruncha, vlasnici Oceana prijavili su ogromne probleme koje imaju sa svojim automobilima, od malo bezazlenijih problema s ključevima i senzorima u sjedalima do puno ozbiljnijih s potpunim gubitkom snage i otkazivanjem kočnica.

Author: Fisker foto: Fisker

U samo nekoliko mjeseci kupci Fisker Oceana SUV-a prijavili su više od 100 odvojenih incidenata gubitka snage, pokazuju interni dokumenti Fiskera. Tvrtka je za TechCrunch izjavila kako vjeruje da su ovi problemi rijetki i da je riješila "gotovo sve probleme" s ažuriranjem softvera.

Author: Fisker foto: Fisker

Problemi s SUV-om Ocean, međutim, nisu ograničeni samo na gubitak snage, vidi se iz gotovo 200 dokumenata u kojima su se se kupci žalili na iznenadan gubitak snage kočnica, problematične ključeve zbog kojih su se našli zarobljeni u vozilu ili nisu mogli ući u njega, senzore na sjedalima koji ne detektiraju prisutnost vozača. Nekima se čak dogodilo da im se "prednja hauba" otvorila tijekom vožnje velikim brzinama. Iako se radi samo o tristotinjak vlasnika koji su prijavili probleme, taj broj je prilično velik u odnosu na manje od 5000 Oceana koji su do sada prodani u SAD-u. 

Author: Fisker foto: Fisker

TechCrunch je razgovarao s brojnim vlasnicima o njihovim problemima s automobilima, svim problemima i borbama s kojima su se suočavali. U članku ima mnogo gotovo nevjerojatnih priča korisnika o problemima s kojima su se susreli. Čitav slučaj istražuje i NHTS, američka vladina organizacija zadužena za sigurnost prometa na cestama.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.