Početna Novosti 1446 pregleda

Krah ruskog tržišta automobila: pad prodaje od 63 posto

FOTO: EVGENIA NOVOZHENINA /REUTERS/PIXSELL

Ruski proizvođači nemaju dovoljno sirovina, a posebno sofisticiranih dijelova da bi proizvodili dovoljno automobila za jedno od najvećih tržišta na svijetu

Gotovo godinu dana nakon što je Rusija napala Ukrajinu, proizvodnja ali i tržište automobila u Rusiji je u totalnom kolapsu. Nema automobila, nema kupaca, a ni novca kratak je sažetak onoga što se događa u najvećoj državi na svijetu. 

Author: LADA foto: LADA

Ubrzo nakon početka rata u Ukrajini većina stranih proizvođača se povukla iz Rusije, tvornice su zatvorene ili prodane u  bescjenje, a domaći ruski proizvođači nemaju dovoljno sirovina, a posebno sofisticiranih dijelova da bi proizvodili dovoljno automobila za jedno od najvećih tržišta na svijetu. Također, pritisnuti brigom zbog rata ali i smanjenjem kupovne moći, sve se manje kupaca odlučuje za nabavu novog auta. Podaci o prodaji su poražavajući. 

Udruženje europskih poduzeća (AEB) otkrilo je da je u Rusiji tijekom siječnja prodano ukupno 32.499 vozila. To je pad od 63,1 posto u odnosu na 91.662 vozila koja su prodana diljem zemlje u siječnju prošle godine, neposredno prije invazije. To je još gore od prošlogodišnjeg pada koji je iznosio 58,8 posto. 

PREMIJERA Legenda se vratila: "Koja su to kola bolja od Moskviča?"

Ruska automobilska industrija  je osakaćena zapadnim sankcijama u proteklih 12 mjeseci. Ukupno je prošle godine u Rusiji proizvedeno 450.000 osobnih automobila. To predstavlja pad od 67 posto u odnosu na 2021. i bila je to najniža brojka od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine. Uvoz iz Kine koji je s manje od 10 posto narastao na više od 30 posto malo poboljšava statistike, no nikako ne može nadoknaditi ono što su Rusi izgubili. 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.