Početna Novosti 5808 pregleda

Lexus je najpouzdanija marka, Land Rover na dnu poretka

FOTO: Lexus

Tradicionalno i cijenjeno istraživanje se provodilo u SAD-u, a pokazalo je kako su neke od najprestižnijih marki na samom dnu ljestvice

Lexus je preuzeo vodstvo od Kije u istraživanju o pouzdanosti automobila J.D. Power's 2023 Vehicle Dependability Study. Tradicionalno i cijenjeno istraživanje se provodilo u SAD-u, a pokazalo je kako su neke od najprestižnijih marki na samom dnu ljestvice. Najpouzdanijim modelom proglašeni su Lexus RX i Toyota C-HR koji su podijelili prvo mjesto. 

Istraživanje se fokusira na devet kategorija uključujući klimatizaciju; sustave pomoći u vožnji; vozačko iskustvo; vanjski dio auta; značajke/kontrole/zasloni; infotainment; interijer; pogonski sklop i sjedala. Unutar tih kategorija pokriva 184 specifična problematična područja.

Author: JD Power foto: JD Power

Istraživanje za 2023. daje modelima automobila iz 2020. ocjenu PP100 što označava broj problema koji su se pojavili na 100 vozila. Niži broj znači manje problema i bolju pouzdanost. Imajući to na umu, zanimljivo je primijetiti da je u cjelini automobilska industrija zabilježila napredak sa 192 PP100 prošle godine na 186 PP100 ove godine što je za pohvalu. 

Zanimljivo jeftiniji automobili "za masovno tržište" imaju prosjek  182 PP100, što je 23 manje od prosjeka za premium marke (205 PP100). Luksuzne marke poput Porschea i Mercedes-Benza pale su daleko ispod prosjeka. Prema J.D. Power, to je vjerojatno zbog činjenice da premium automobili prvi dobivaju novu i napredniju opremu. 

POUZDANOST AUTA Japanci najpouzdaniji, najgora je njemačka premium marka

"Jaz između ta dva segmenta najveći je od studije pokrenute prije 34 godine i odražava trend koji je započeo 2016. godine. Premium marke obično imaju više tehnologije, što povećava složenost i vjerojatnost dodatnih problema.”", tvrde izu J.D. Powera. 

Zbog toga je još impresivnije što je Lexus pobijedio ostale marke. Njegovi modeli ostvarili su rezultat 133 PP100. Korejski proizvođač automobila Genesis došao je na drugo mjesto sa 144 PP100, a Kia je zaokružila prva tri mjesta sa 152 PP100. Na drugom kraju ljestvice su Ford, Audi, Lincoln i Land Rover na posljednja četiri mjesta.

KVAROVI Istraživanje pokazalo da je Porsche najmanje pouzdana marka

Najveći problem koji je većina ljudi prijavila bio je njihov infotainment sustav. Te značajke uključuju povezivost mobilnih telefona, prepoznavanje glasa i osjetljivost zaslona osjetljivog na dodir. Zanimljivo je da tehnološka poboljšanja poput bežičnih ažuriranja mogu poboljšati rezultate zadovoljstva prema istraživanju.

Što se tiče specifičnih modela  Lexus sa svojim RX i Toyota sa svojim CH-R izjednačeni su na ljestvici najpouzdanijih vozila u studiji. Svaki je osvojio 111 PP100. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.