Početna Novosti 331 pregleda

Nova porezna politika donijela strelovit uzlet tržišta automobila

Prodaja automobila
Vidi galeriju 1/8
Nova porezna politika donijela strelovit uzlet tržišta automobila Nova porezna politika donijela strelovit uzlet tržišta automobila Nova porezna politika donijela strelovit uzlet tržišta automobila Nova porezna politika donijela strelovit uzlet tržišta automobila Nova porezna politika donijela strelovit uzlet tržišta automobila Nova porezna politika donijela strelovit uzlet tržišta automobila Nova porezna politika donijela strelovit uzlet tržišta automobila Nova porezna politika donijela strelovit uzlet tržišta automobila

U siječnju je zabilježen najveći broj registracija novih vozila od početka krize 2009. U odnosu na prvi mjesec 2017. rast je čak 30,8 posto, a Škoda Octavia, Volkswagen Golf i Suzuki Vitara najprodavaniji su modeli novih automobila.

Prodaja automobila | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Prema rezultatima istraživanja broja novih registracija vozila u Hrvatskoj, u prvome je mjesecu 2018. registrirano 3706 novih osobnih vozila. U odnosu na prošlu, već na samome početku ove godine rast iznosi nevjerojatnih 30,8 posto! To je ujedno najveći broj siječanjskih registracija još od krize koja je uhvatila maha već davne 2009. 

Prodaja automobila | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Ovome su rastu izravno pogodovali novi trošarinski sustav i drugačiji obračun PDV-a za tvrtkejer se odbija 50 posto tog iznosa za kupovine novih automobila. Hoće li se trend porasta kupnje održati pokazat će vrijeme, ali zaista ohrabrujuće zvuči to što je više od devet stotina automobila registrirano više nego u istome razdoblju lani. 

Prodaja automobila | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Vrh ljestvice drže dvije marke koje su na istome mjestu završile i 2017. godinu. Iako su se trendovi u Europi promijenili i "nijemci" više nisu dominantni, u nas je siječanj očekivano pripao Volkswagenu koji je zadržao prvo mjesto s 536 vozila, što ovom proizvođaču osigurava najveći dio kolača - 14,5 posto tržišta. Na drugome je mjestu također član moćne VW-ove alijanse, Škoda s 521 vozilom ili 14,1 posto tržišta. Na trećemu je mjestu standardno dobar Suzuki s 289 prodanih novih vozila ili 7,8 posto tržišta. Daljnju listu čine Renault s 270 vozila i 7,3 posto tržišta te Opel s 200 vozila koji "drži" 5,4 posto udjela. 

Prodaja automobila | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Veliku šestorku slijede Hyundai koji sa 195 vozila drži 5,3 posto tržišta, Dacia sa 180 vozila i 4,9 posto, Ford sa 174 vozila i 4,7 posto, Peugeot sa 147 vozila odnosno 3,97 posto. Audi je prodao 146 automobila te je njegov udio 3,94 posto, a ako se ogledamo prema premium segmentu, vrhunski automobili iz Ingolstadta zahvaljujući baš toj brojki ispred su BMW-a koji je prodao 129 vozila, te Mercedesa s "utrženih" 50 vozila. Listu francuskih proizvođača predvodi Renault s 270 vozila, a slijede Peugeot sa 147 i Citroen sa 122 vozila. Na ljestvici azijskih proizvođača vrh drži Suzuki s 289 vozila, a slijedi ga Hyundai sa 195 vozila, te Toyota sa 141 vozilom, Mazda sa 118 vozila, Kia sa 114, Nissan sa 64, Honda s 29 i Mitsubishi sa 16 prodanih automobila.

Prodaja automobila | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Ako se ravnamo po modelima, u prvom ovogodišnjem mjesecu, kolonu predvodi Škoda Octavia s 300 komada, a slijede VW Golf (182), Suzuki Vitara (128), VW Tiguan (105), Dacia Duster (100), Škoda Rapid (93), VW Polo (91), Suzuki SX4 (91), Renault Clio (74) te Ford Focus i Ford Kuga (71 komad). Neobičan preokret zabilježen je i kod pogonskih agregata. Dizelski agregati izgubili su bitku protiv "benzinaca", a u siječnju je prodano 1839 vozila pokretanih Eurosuperom (49,6 %), dok je "dizelaša" utrženo 1796 ili udjela 48,5 % tržišta. Ostalih pokretanih električnim i hibridnim pogonom te LPG-om je tek 71.

Prodaja automobila | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Što se tiče novih lakih dostavnih vozila, zabilježen je malo manji rast broja registracija u odnosu na onaj koji je zabilježen kod osobnih vozila. Ove je godine u siječnju registrirano 659 novih dostavnih vozila ili 13,6 % više u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Iako su rezultati više nego ohrabrujući, pravi učinak ovih promjena moći će se analizirati tek nakon prva tri mjeseca. 

Izvor: Promocija Plus

Prodaja automobila | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.