Početna Novosti 28 pregleda

Nove lekcije za Googleov auto: Sada ih uče kako voziti po kiši

AUTONOMNI AUTO

Samovozeći automobili iz Googlea uče da moraju puno opreznije voziti po kiši, ali ako je snažna oluja stat će kraj ceste. Morali su im napraviti i brisače za senzore

Google svoje autonomne automobile testira uglavnom u Kaliforniji koja je pretežno sunčana, ali nedavne kiše pokazale su se kao prava prilika za nove lekcije za pametni auto. 

Loši vremenski uvjeti pravi su izazov za automobile, koje je Google odlučio opremiti brisačima. No, primarni cilj im nisu brisači za vjetrobranska stakla.

- Zbog smanjene vidljivosti vozači su po kiši nervozniji, a sa sličnim problemima moraju se nositi i neki od naših senzora, osobito kamere i laseri - navode iz Googlea uizvještaju za prosinac. Dodaju kako su morali osmisliti novu verziju brisača za kupolu na vrhu auta u kojoj se nalaze svi senzori, piše portal 24sata.

Google navodi u izvješću kako njihovi automobili sada mogu prepoznati koliko jako pada kiša i voziti poput ljudskih vozača kad su ceste skliske i slabija je vidljivost. Kako ti automobili postaju pametniji, Google želi biti siguran da se svi senzori mogu nositi s promjenjivim vremenom. Za sada, ako je na cesti usred jake oluje, automobili će se zaustaviti kraj ceste i pričekati da prođe nevrijeme ili će kontrolu prepustiti testnim vozačima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.