Početna Novosti 346 pregleda

Ovaj 'Volkswagen Up!' smiju voziti i djeca

FOTO: Geparda

Geparda je prilično impresivno vozilo za svoju kategoriju. Postiže maksimalnih 111 km/h te ga mladi zbog toga teoretski smiju voziti i po autocesti

Mala vozila koje mogu voziti i djeca od 15 godina sve su više u trendu. Najrazvikaniji model te vrste na našem tržištu je Opel Rocks koji postiže 45 km/h i tako spada u kategoriju četverocikala koji se mogu voziti i s dozvolom za moped (kategorija AM)već od 15 godina starosti. Svi takvi "automobili" vrlo su maleni, prilično čudnog dizajna i spartanski opremljeni.

TESTIRALI SMO Opel Rocks: 'Auto' kojeg smiju voziti i djeca

Svi koji prije punoljetnosti žele voziti nešto što nalikuje na automobil ili su stariji i jednostavno žele uštedjeti na troškovima goriva i osiguranja sada su dobili još jedan model koji, za razliku od konkurencije, nalikuje na pravi auto, barem na prvi pogled. Geparda je automobil je temeljen na VW Up!-u,a  ono što nam prvo upada u oči je da straga ima samo jedan kotač. To i njegova snaga od 20 KS ga svrstava u kategoriju motornih vozila na tri kotača koji se doduše  se smiju voziti s AM kategorijom, no smiju s A1 koju ej moguće dobiti od 16 godina starosti. 

Author: Geparda foto: Geparda

Geparda je prilično impresivno vozilo za svoju kategoriju. Postiže maksimalnih 111 km/h te ga mladi zbog toga teoretski smiju voziti i po autocesti. Zbog toga je dobro da je Geparda opremljena svim sigurnosnim sustavima modernog automobila uključujući ESP, ABS i četiri zračna jastuka. Za veću udobnost tu je tu je i klima uređaj. 

Author: Geparda foto: Geparda

Motor je normalni 1-litreni trocilindraš iz VW-a čija je snaga elektronički ograničena na 20 KS kako bi vozilo smjeli voziti i mađi od 18 godina. Mijenjač je ručni s pet stupnjeva. Na prednjoj osovini korišten je stabilizator iz H&R-a, dok su na stražnjoj osovini ugrađene posebne opruge marke Eibach. Kočnice su diskovi sprijeda i bubnjevi straga. Masa praznog vozila iznosi 908 kg, dopuštena ukupna masa je 1.330 kg. I to nije nikakav problem jer u A1 kategoriji nema nikakvog ograničenja maksimalne mase. Potrošnja Geparde iznosi 4,9 l/100 km.

Author: Geparda foto: Geparda

Iako osnovna cijena nije objavljena proizvođač iz njemačkog Bad Homburga na svojoj web stranici nudi tri rabljena primjerka Geparde s prijeđenih 40.000 do 50.000 kilometara s poprilično visokim cijenama od 19.700 eura. Definitivno vrlo skupo, no ako ste mlađi od 18 godina i želite voziti (skoro) pravi automobil nema puno jeftinijih prilika. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.