Početna Novosti 7330 pregleda

Ovo je 5 nevjerojatnih činjenica o novom Tesla Cybertrucku

FOTO: Tesla

Brži od Porschea 911, dok vuče drugi Porsche 911, prozori otporni na kamenje i karoserija je otporna na metke, izrađen je od nehrđajućeg čelika, može imati dodatnu bateriju...

Dovoljan je jedan pogled na Tesla Cybertruck da shvatite da je ovaj automobil, potpuno drugačiji od bilo čega što smo do danas vidjeli na cestama. No nije sve samo u futurističkom dizajnu. Tesla se jako potrudila da iza inovativnog i drugačijeg izgleda stoje i mnoge druge inovativne tehnologije i drugačije karakteristike od onoga na što smo navikli kod "običnih" novih automobila. U nastavku donosimo 5 nevjerojatnih činjenica o novom Cybertrucku. 

Author: Tesla foto: Tesla

1. Brži od Porschea 911, dok vuče drugi Porsche 911

Koliko je Cybertruck moćan pokazuje video kojeg je Tesla prikazala na prezentaciji modela. Na njemu je prikazana utrka ubrzanja između Cybertrucka i Porschea 911, u kojoj je Cybertruck pobijedio. To ne bi bilo ništa posebno da tom prilikom iza sebe na prikolici Cybertruck nije vukao još jedan identični Porsche 911. Nije riječ o triku ili specijalnim efektima, Tesla tvrdi da je zaista tako, a sigurni smo da će vrlo brzo netko neovisan ovo pokušati izvesti i u praksi. Bez tereta najsnažnija verzija Cybertrucka nazvana Cyberbeast trebala bi 10 100 km/h ubrzavati za 2,7 sekundi i prijeći četvrt milje za manje od 11 sekundi.

2. Prozori otporni na kamenje i karoserija otporna na metke?

Musk je na prezentaciji dizajneru Franzu von Holzhausenu dao baciti bejzbolsku loptu na bočni prozor Cybertrucka, kako bi dokazao da auto može izdržati udarac (što nije uspio tijekom  prvog otkrivanja, u 2019. godini, izazivajući brdo podrugljivih reakcija na društvenim mrežama). Ovoga puta prozor je izdržao, no on bi trebao biti otporan na još jače udarce, odnosno na udarac velikog kamena ili tuče "klase 4" (veličine teniske loptice).  

Author: Tesla foto: Tesla

Osim što je Musk prozore nazvao "u suštini otpornima na kamenje", rekao je i da je karoserija otporna na metke. Kako bi to dokazao, pokazao je video na kojem netko puca iz različitih vrsta vatrenog oružja na kamion i usporenu snimku metaka koji se raspadaju pri udarcu o karoseriju od nehrđajućeg čelika. Tko baš ne očekuje opasnost od metaka može biti zadovoljan i ovim podacima: vanjska konstrukcija od iznimno čvrstog nehrđajućeg čelika doprinosi manjem broju udubljenja, manjem oštećenju i dugoročno štiti od korozije. Tesla je u videima prikazala i udarce čekićem u karoseriju nakon kojeg ne ostaje nikakav trag. 

3. Izrađen je od nehrđajućeg čelika 

Možda ste se do sada pitali zašto su svi modeli Cybertrucka koje ste do sada vidjeli srebrne boje? To je vrio jednostavno, oni uopće nisu bojani, odnosno imaju karoseriju izrađenu od nehrđajućeg čelika. Nije to pri puta da netko pokušava ovaj pristup. Isto takvu karoseriju je imao legendarni DeLorean, poznat po filmu "Povratak u budućnost". DeLorean je neslavno propao, a nadamo se da ista sudbina ne očekuje i Cybertruck. Tesla je navodno imala velikih problema i potrošila mnogo novca na razvoja novih tehnologija za obradu nehrđajućeg čelika i proizvodnju karoserije Cybertrucka. 

Author: Tesla foto: Tesla

4. Dodatna baterija za dodatni doseg

Cybertruck u verziji s pogonom na sve kotače ima 547 km po američkim kriterijima testiranja koji su nešto oštriji od europskih. To je mnogo manje od 800 kilometara koje je Tesla obećavala 2019. godine, no Cybertruck ovdje ima još jedan "trik u rukavu", sustav koji nazivaju Range Extender. Ne radi se o dodatnom benzinskom motoru, kako je to obično slučaj sa sličnim sustavima, već o dodatnoj bateriji koja se može instalirati u teretni prostor gdje zauzima otprilike njegovu jednu trećinu, ali i daje dosta dodatnog dosega. Konkretno, uz range extender Cybertruck "All-wheel drive" ima doseg "veći od " 755 km. Ne zna se hoće li taj sustav biti moguće stavljati i skidati kada poželite, no to bi ionako bio izuizteno težak pothvat zbog velike mase baterije. 

Author: Tesla foto: Tesla

5. Nevjerojatne terenske sposobnosti 

Tesla se potrudila oko terenskih sposobnosti ovog modela. Tvrde da je dovoljno  izdržljiv i robustan da s njime možete otići kamo god želite. Uspješno svladava sve situacije zahvaljujući elektronički prilagodljivom zračnom ovjesu koji ima čak 305 mm hoda, a maksimalna udaljenost od tla mu je 432 mm (u "načinu za izvlačenje"). Za usporedbu, moćni Land Rover Defender i Mercedes G-klasa nemaju više od 30 cm udaljenosti od podloge. Tu su i opcionalne terenske gume od 35 inča, na naplatcima od 20 inča. 

Vieš o detaljima i cijenama novog Cybertrucka pročitajte u ovom članku.

KRENULE ISPORUKE Cybertruck: Predstavljeno Teslino čudovište. Ovo su svi detalji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.