Početna Novosti 115 pregleda

Parižani ne žele velike automobile u gradu

FOTO: Canva

Tri puta viša naknada za parkiranje primjenjivat će se na modele s benzinskim i dizelskim motorima i hibridne modele mase veće od 1,6 tona i na električne modele mase dvije tone i više

Stanovnici Pariza izglasali su u nedjelju na referendumu utrostručenje naknada za parkiranje za velika vozila poput SUV-ova zbog ekoloških i sigurnosnih razloga. Pitanje na referendumu bilo je:" treba li naknade na javnim parkiralištima utrostručiti za velika vozila?. Tri puta veća naknada znači da bi sat parkiranja u središtu Pariza koštao 18 eura umjesto sadašnjih 6 eura, au predgrađima 12 eura umjesto sadašnjih 4 eura. 

Viša naknada primjenjivat će se na modele s benzinskim i dizelskim motorima i hibridne modele mase veće od 1,6 tona i na električne modele mase dvije tone i više što znači da su posebno pogođeni veliki SUV-ovi. 

Prema konačnim neslužbenim rezultatima glasovanju je pristupilo tek nešto manje od šest posto onih s pravom glasa u Parizu. Oko 54,5 posto glasovalo je za povećanje cijena parkiranja, a oko 45,5 posto bilo je protiv poskupljenja. Argument grada u korist viših naknada za terenska vozila je taj da teška vozila povećavaju zagađenje, zauzimaju puno javnog prostora i ugrožavaju sigurnost na cestama. Viša naknada za velika vozila ograničila bi smetnje koje uzrokuju, rekli su iz grada.

Author: Canva foto: Canva

"Ovo bi glasovanje trebalo biti poruka proizvođačima automobila. Njihova potraga za profitom, koja se sastoji od namjerne prodaje sve većih i skupljih vozila, ugrožava ekološku promjenu", poručili su iz grada Pariza. 

Skuplja naknada primjenjivala bi se na turiste i posjetitelje, no stanovnici, obrtnici i službe za održavanje mogu podnijeti zahtjev za izuzeće koje bi moglo biti prihvaćeno ako za posjedovanje velikog auta postoje opravdani razlozi.. Promjena cijena ne bi obuhvatila privatna parkirališta.

Gradska bitka s velikim vozilima započela je novom prometnom politikom koju su prije nekoliko godina donijeli socijalistička gradonačelnica Anne Hidalgo i njezina klimatski osviještena gradska vlada. Na temelju podataka o registraciji, nove naknade bi se primjenjivale na gotovo 900.000 automobila u pariškoj regiji. Veće naknade za velika vozila također se planiraju u Lyonu, Bordeauxu i Grenobleu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.