Početna Novosti 2384 pregleda

Pazi, snima se! Od ponoći 24-satni nadzor brzine

Policija

I ove godine će se, temeljem Plana organizacije TISPOL – mreže prometnih policija europskih država, održat će se 24-satni nadzor brzine na području cijele Hrvatske i u više od 20 država članica TISPOL-a, najavio je MUP

Policija motoristima | Author: Petar Galebov/Pixsell foto: Petar Galebov/Pixsell

Brzina je i dalje vodeći uzrok najtežih prometnih nesreća i smrtnog stradavanja pa je cilj ove akcije pridonijeti smanjenju broja stradavanja i povećanju svijesti vozača o nepotrebnom i opasnome prekoračenju zakonskih ograničenja te brzini neprilagođenoj uvjetima na cestama. Prema statističkim pokazateljima za 2018. godinu, od ukupno 317 poginulih osoba u prometnim nesrećama njih 158, odnosno 49,8 posto poginulo je zbog nepropisne i neprilagođene brzine. Samo prošloga vikenda od ukupno 4684 prekršaja zabilježena u pojačanu nadzoru prometao čak se 2108 prekršaja odnosilo na prekoračenja dopuštene brzine, a najveća je izmjerena na području PU Ličko - senjske – 241 km/h.

Paljenje svjetla kazna 300 kn Svjetla danju više nisu obvezna, no jesu za mopede i motocikle

Stoga će se, od ponoći na srijedu do 24 sata, na području svih policijskih uprava provoditi kontinuiran nadzor brzine kretanja vozila. Akcija je već najavljena na internetskim stranicama svih policijskih uprava, a građanima je ponuđena mogućnost da predlože lokacije za mjerenje brzine. Osim toga, građani i predstavnici medija mogu prisustvovati provođenju nadzora, za što se trebaju najaviti policijskoj upravi na svome području.

STOP Policija | Author: Hrvoje Jelavić/PIXSELL foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Akcija će se provesti na velikom broju lokacija, u naseljenim mjestima, izvan naselja i na autocestama. Svaka policijska uprava će odabrati najpogodnije predložene lokacije za vršenje nadzora. Koristit će se svi raspoloživi uređaji, a u provedbu će biti uključen maksimalno mogući broj policijskih službenika. Zbog obuhvaćanja što većega broja, lokacije nadzora mijenjat će se svaka dva do tri sata.

Motociklisti ginu dvostruko češće nego ostali u prometu poražavajuća statistika Poginuli na cestama: Svaki peti je vozač ili putnik na motoru

Suradnjom s medijima i građanima nastoji se podići svijesti građana o njihovome doprinosu povećanju sigurnosti cestovnoga prometa, odnosno smanjenju stradavanja u prometnim nesrećama zbog nepropisne i neprilagođene brzine. Prvi rezultati akcije bit će objavljeni 4.travnja na internetskoj stranici MUP-a i svih policijskih uprava, a konačni, koji uključuju sve države članice koje sudjeluju u akciji, bit će objavljeni naknadno, nakon što ih TISPOL prikupi.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Autostart.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Autostart.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • dino

    Treba proračun napunit.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.