Početna Moto 1666 pregleda

Poginuli na cestama: Svaki peti je vozač ili putnik na motoru

Motociklisti ginu dvostruko češće nego ostali u prometu

Stiglo nam je proljeće, a s toplijim vremenom se na cestama svakoga dana očekuje sve više motociklista pa upozoravamo na poraznu statistiku i opasnosti vožnje na dvama kotačima

Motociklisti ginu dvostruko češće nego ostali u prometu | Author: Marko Jurinec/PIXSELL foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Prošle je godine od 317 poginulih osoba na našim cestama njih 59 život izgubilo na mopedu ili motociklu. To znači da je svaka peta smrtno stradala osoba život izgubila na motociklu. Nadalje, njih 722 pretrpjelo je teške, a 1248 zadobilo je lakše ozljede. Koliko su ugroženi vozači na motociklima vidimo usporedbom broja registriranih vozila na našim cestama, jer lani je u Hrvatskoj registrirano 148.258 mopeda i motocikala, a ostalih vozila više od dva milijuna. Prema podacima MUP-a, od ukupno 2427 nesreća u kojima su sudjelovali u 2018. godini, vozači mopeda i motocikala skrivili su 1282 nesreće, odnosno 52,8 posto.

Motociklisti ginu dvostruko češće nego ostali u prometu | Author: Igor Šoban/PIXSELL foto: Igor Šoban/PIXSELL

Odgovornost za prometnu nesreću je u ukupnome broju prometnih nesreća gotovo podijeljena između vozača motornih vozila na dvama kokotačima i drugih sudionika u prometu. No motociklisti i mopedisti su od 67 prometnih nesreća sa smrtno stradalim osobama skrivili njih 44, odnosno 65,7 % pa se može zaključiti kako su vozači na dvama kotačima češće bili krivi za kobne nesreće u kojima najčešće oni izvuku deblji kraj. Primjerice, policija je kaznila čak 5365 mopedista i motociklista koji u 2018. nisu u vožnji imali zaštitnu kacigu.

Savjeti motociklistima | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

Prema MUP-ovim statistikama najčešće pogreške zbog kojih stradavaju vozači motocikala i mopeda neprilagođena su i nedopuštena brzina, nenošenje zaštitne kacige, kretanje površinama koje nisu namijenjene tim vozilima, pretjecanje ili obilaženje kolone kada to nije dopušteno, vožnja s neupaljenim svijetlima, a često i precjenjuju svoje vozačke sposobnosti. 

Motociklisti ginu dvostruko češće nego ostali u prometu | Author: Duško Jaramaz/PIXSELL foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Situacija je alarmantna pa, kao i svake godine, apeliramo na sve ljubitelje vozila na dvama kotačima da imaju na umu kako je zima bila duga i da s dolaskom toplijih dana valja ponovo izbrusiti svoje vozačke tehnike. Dalje, 'usadite' si u glavu da cesta nije pista i nije namijenjena vratolomnim jurnjavama, a promet je 'džungla' u kojoj se svakoga trenutka mogu dogoditi nepredvidljive stvari. No veliku odgovornost za sigurnost motociklista imaju i svi drugi sudionici prometa. Pripazite na 'kolege' pa nekad i ako pretjeraju popustite, jer život je najvrjednija stvar koja se u sekundi nepažnje može izgubiti.


 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.