Početna Novosti 2036 pregleda

Svjetla danju više nisu obvezna, no jesu za mopede i motocikle

Paljenje svjetla

Tijekom cijele godine moraju biti upaliljena dnevna ili kratka svjetla u BiH, Bugarskoj, Češkoj, Crnoj Gori, Danskoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Islandu, Kosovu, Latviji, Litvi, Makedoniji, Norveškoj, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji, Švedskoj i Švicarskoj

Paljenje svjetla na autu | Author: Dalibor Urukalovic/PIXSELL foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Ljetno računanje vremena počelo je u nedjelju, a 'pomicanjem' sata prestala je obveza uključivanja kratkih ili dnevnih svjetala tijekom dana. No to ne vrijedi za vozače mopeda i motocikala, jer prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama oni moraju tijekom cijele godine voziti s uključenim dnevnim svjetlima. U protivnom im prijeti novčana kazna od 300 kuna. Stručnjaci preporučuju i vozačima ostalih vozila da naviku paljenja dnevnih svjetala iz zime prenesu u topliji dio godine. Razlog je sigurnost, jer ostalim sudionicima u prometu tako su mnogo uočljiviji, pogotovo ako je riječ o sivom ili srebrnom automobilu.

Motociklisti ginu dvostruko češće nego ostali u prometu poražavajuća statistika Poginuli na cestama: Svaki peti je vozač ili putnik na motoru

Paljenje svjetla | Author: Dusko Jaramaz/PIXSELL foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dakako, od sumraka do svitanja tijekom toplijega dijela godine obvezno je upaliti svjetla. A dnevna svjetla u BiH, Bugarskoj, Češkoj, Crnoj Gori, Danskoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Islandu, Kosovu, Latviji, Litvi, Makedoniji, Norveškoj, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji, Švedskoj iŠvicarskoj. U Italiji i Mađarskoj svjetla su danju obvezna samo na cestama izvan naselja i u slučaju slabe vidljivosti. Tako je u većini država, uz napomenu da su svjetla svugdje obvezna u tunelima.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.