Početna Novosti 1251 pregleda

911 će ostati zadnji Porsche s benzinskim motorom

FOTO: Porsche

"Naša strategija je prvenstveno prijeći na elektromobilnost, ali proizvodit ćemo 911 s motorom s unutarnjim izgaranjem što je dulje moguće"

Gotovo svaki potez koji Porsche poduzima ovih dana ukazuje na električnu budućnost marke. Očekuje se da će električna vozila činiti do 80 posto prodaje marke već za manje od sedam godina. Ali što je s preostalih 20 posto? Čini se da ih proizvođač automobila sa sjedištem u Stuttgartu želi zadržati za legendarni 911, koji će biti posljednji model tvrtke koji će izgubiti motor s unutarnjim izgaranjem.

Iako Porsche elektrificira i potpuno na struju prebacuj skoro sve svoje modele, 911 je do sada ostao pošteđen, a čini se da će tako ostati još neko vrijeme. Neminovno je da će i on doći na red, ali se čini da će era legendarnog bokser motora potrajati i nakon 2030. godine, možda i nakon 2035. godine kada slijedi zabrana za nove automobile na fosilna goriva. 

Author: Porsche foto: Porsche

Karl Dums, voditelj Porscheovog tima za e-goriva, nedavno je potvrdio za Reuters da će 911 ostati posljednji model s benzinskim motorom ovog proizvođača. "Naša strategija je prvenstveno prijeći na elektromobilnost, ali proizvodit ćemo 911 s motorom s unutarnjim izgaranjem što je dulje moguće", rekao je Dums. 

Iako je sportski 911 prošle godine činio samo oko 13 posto ukupne prodaje Porschea, on ostaje jedan od najvažnijih proizvoda za imidž marke. Svi ostali modeli Porschea bit će pretvoreni u električna vozila prije 911.

Novi Porsche Macan | Author: Jurica Galoić/PIXSELL foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Nakon Taycana koji je razvijen da bi bio isključivo električni auto na red stižu i drugi modeli koji su do sada bili benzinski ili hibridi. Prvi od njih će vjerojatno biti Macan. Električni SUV temeljit će se na PPE platformi razvijenoj u suradnji s Audijem i imat će električnu arhitekturu od 800 volti i funkcije brzog punjenja do 350 kW. Model bi trebao biti lansiran sljedeće godine, ali zanimljivo je da su predstavnici Porschea već potvrdili da će se postojeći Macan s motorom s unutarnjim izgaranjem prodavati još nekoliko godina.

PREMIJERA Ovo je posljednji novi Porsche 718 s benzincem Otprilike godinu dana kasnije, vjerojatno negdje 2025., Porsche će predstaviti i potpuno električni 718 Boxster. Trenutno je u razvoju i očekuje se da će biti lansiran s jednim električnim motorom kao model sa stražnjim pogonom, dok će snažnija verzija s dva motora i pogonom na sve kotače uslijediti kasnije. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.