Početna Novosti 2185 pregleda

Proizvođači opreme za BMW i VW moraju platiti milijunske kazne

Neispravni zračni jastuci

Tvrtke koje su kažnjene jesu TRW i Autoliv, jedne od vodećih u autoindustriji, što se sigurnosti i sigurnosnih sustava tiče. Ipak, obje su kazne smanjene zbog suradnje s vlastima...

Vežite pojas | Author: Arhiva foto: Arhiva

Kazna za TRW iznosi 189 milijuna eura, a Autoliv mora platiti 179 milijuna eura, stoji u priopćenju. Od 2007. do 2011. godine te su dvije kompanije tajno surađivale kao dobavljači sigurnosne opreme za njemačke proizvođače automobila Volkswagen i BMW, čiji automobili čine oko 30 posto ukupnog broja prodanih automobila u Europi. Ta suradnja, usmjerena na povećanje dobiti, odvijala se 'kroz sastanke u poslovnim prostorima dobavljača, ali i u restoranima i hotelima, te putem telefonskih poziva i razmjene e-mailova', dodali su u Bruxellesu. 'Ti karteli u konačnici su naštetili europskim potrošačima i negativno utjecali na konkurentnost europskog automobilskog sektora', izjavila je europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

Neispravni zračni jastuci | Author: Takata foto: Takata

Obje su kazne smanjene zbog suradnje kompanija. Iz štokholmskog Autoliva, koji posluje u 67 zemalja, naknadno su priopćili da moraju platiti kaznu u roku od 90 dana. Naveli su i da su za potrebe plaćanja kazne rezervirali 210 milijuna dolara u četvrtom prošlogodišnjem kvartalu, napominjući da je stvarna vrijednost kazne 203 milijuna dolara. Osim Autoliva i TRW-a, u koordinaciji je sudjelovala i japanska Takata, koja je izbjegla kaznu upozorivši Komisiju na kršenje propisa o ravnopravnom tržišnom natjecanju.  U suprotnom, bili bi kažnjeni s oko 195 milijuna eura, napomenula je Komisija. Objava nagodbe najnovija je u nizu kazni Europske komisije dobavljačima automobilskih dijelova, čija je ukupna vrijednost od 2013. dosegnula ukupno 2,15 milijardi eura. Ujedno je to druga kazna odrezana Autolivu i TRW-u, podsjeća dpa. Neke od tih kazni rezultat su kartelskih aktivnosti izvan EU - primjer su japanski Hitachi i Mitsubishi Electric, koji su također prodavali dijelove europskim proizvođačima automobila.

 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.