Početna Novosti 1320 pregleda

Provjerite ih: Stižu promjene na svim benzinskim postajama

Provjerite ih: Stižu promjene na svim benzinskim postajama
FOTO: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Benzinska goriva su od danas označena krugom, dizelska kvadratom, a plinovita alternativna goriva rombom. Uza svaki motorni benzin su oznake poput E5, E10 ili E85, koje govore o postotku etanola

 

Na sve hrvatske benzinske postaje od danas, 12. listopada, stiglo je novo označavanje goriva. Svaki 'pištolj' i svaki mjerni uređaj  dobili su posebne oznake o vrsti goriva i udjelu biogoriva u njima. Benzini su tako dobili oznaku kruga, dizeli kvadrat, a plin ima oznaku romba, izvijestili su iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Uza svaki motorni benzin stoje oznake poput E5, E10 ili E85 (standardizirana kružnica i slovno-brojčana oznaka). One potrošačima govore koliki je maksimalni postotak etanola, odnosno biogoriva, u gorivu - E5 do 5 posto, E10 do deset posto itd.

rovjerite ih: Stižu promjene na svim benzinskim postajama | Author: HGK foto: HGK

Za plinovita goriva oznake su jednostavne i signaliziraju o kojem je tipu goriva riječ, romb će se koristiti kao simbol za plinovita goriva, slovno-brojčana oznaka H2 za vodik, CNG za stlačeni prirodni plin, LNG za ukapljeni prirodni plin te LPG za ukapljeni naftni plin. 

Nove oznake postavljene su i u neposrednoj blizini čepa spremnika za gorivo na novim vozilima, a bit će prezentirane i u priručnicima za nova vozila, kao i kod distributera vozila. 

Točenje goriva | Author: Hrvoje Jelavic/PIXSELL foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Igor Grozdanić iz Sektora za energetiku i zaštitu okoliša Hrvatske gospodarske komore sugerira da vlasnici svih starijih vozila pitaju distributere koju količinu biogoriva podnosi njihov automobil, jer mnogi motori automobila ne reagiraju najbolje na više vrijednosti etanola, koji može nagrizati određene materijale poput plastike, gume ili aluminija.

Inače, najčešća oznaka goriva na hrvatskom tržištu bit će E5, što znači za motor najmanje agresivnih do 5 posto etanola u gorivu.  Isti se princip, navodi Grozdanić, odnosi i na dizelska goriva. 

- S njima i njihovim označavanjem bit će ista procedura kao i s benzincima, ali s jednom razlikom - dizelska goriva bit će označavana kvadratom i slovno-brojčanim oznakom, primjerice B10. U ovom slučaju B10 znači do 10 posto udjela biogoriva. Kvadratom i slovnom oznakom XTL označit će se sintetička dizelska goriva koja nisu dobivena iz sirove nafte. Kao i kod motornog benzina, odnosno etanola, i kod dizela i njegove biokomponente trebat će provjeriti usklađenost s vozilom koje imate - upozorio je Grozdanić.

Ušteda goriva | Author: 24sata foto: 24sata

Osim u svih 28 zemalja Europske unije, ove oznake će se koristiti u Islandu, Lihtenštajnu i Norveškoj, kao i u Makedoniji, Srbiji, Švicarskoj i Turskoj.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.