Početna Novosti 451 pregleda

Stellantis: Teške baterije u autima nemaju ekološkog smisla

FOTO: Steve Marcus/Reuters/PIXSELL

Glavni izvršni direktor automobilskog diva istaknuo je da aktualna električna vozila s dosegom od približno 400 km zahtijevaju otprilike 500 kg  dodatnih sirovina

Šef Stellantisa Carlos Tavares tvrdi da je  potrebno značajno smanjiti težinu baterija koje koriste električna vozila kako bi takva vozila učinili ekološki prihvatljivijima i riješili probleme s nedostatkom litija.

Author: Steve Marcus/Reuters/PIXSELL foto: Steve Marcus/Reuters/PIXSELL

Na nedavnom govoru na  na Stellantisovom Forumu o slobodi mobilnosti, glavni izvršni direktor automobilskog diva istaknuo je da aktualna električna vozila s dosegom od približno 400 km zahtijevaju otprilike 500 kg  dodatnih sirovina u odnosu na konvencionalne vozila s unutarnjim izgaranjem.

"Sa stajališta zaštite okoliša, mislim da nema smisla imati tako teške baterije. Mislim da ćemo tijekom sljedećeg desetljeća moći smanjiti težinu baterije za 50 posto, čime ćemo za 50 posto smanjiti upotrebu dodatnih sirovina u usporedbi s konvencionalnim vozilom", rekao je Tavares, a prenosi Reuters. 

Author: Canva foto: Canva

Iako Tavares nije točno otkrio kako Stellantis planira smanjiti težinu svojih baterija, grupacija nastavlja svoje napore u razvoju električnih automobila. Tvrtka se nada da će do kraja desetljeća u Europi prodavati samo električna vozila. Također ima za cilj prodavati 5 milijuna baterijskih električnih vozila godišnje od 2030. godine i do tada predstaviti više od 75 novih električnih automobila.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.