Početna Novosti 972 pregleda

Sve manje kupaca ih želi: Pad prodaje električnih auta u Njemačkoj

FOTO: Canva

veljači je novoregistrirano gotovo 27.500 električnih automobila što pe pad od 15 posto u odnosu na isto mjesec prošle godine

Električni modeli postaju sve veći problem za automobilsku industriju. Na najvećem europskom tržištu, u Njemačkoj prodaja im osjetno pada od početka godine.

Prema procjeni njemačke Savezne uprave za motorni promet (KBA) u toj državi je u veljači 2024. registrirano ukupno 217.388 novih automobila. U odnosu na isti mjesec prošle godine to je povećanje za više od 11.000 vozila. Ukidanje subvencija i dalje utječe na kupovinu baterijskih električnih automobila. U veljači je novoregistrirano gotovo 27.500 električnih automobila što pe pad od 15 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Velik je to udarac za automobilsku industriju koja je gotovo sve karte bacila na razvoj i prodaju električnih automobila, ali i za političare u EU koji planiraju 2035. godine zabraniti prodaju automobila na fosilna goriva. EU je bila uvjerena da će prodaja električnih auta strelovito rasti, no na mnogim ključnim tržištima rast prodaje se polako pretvara u pad. 

UKINULI POTICAJE Ogroman pad prodaje električnih auta u Njemačkoj

S druge strane, automobil s motorima na unutarne izgaranje ponovo postaju sve popularniji u Njemačkoj. U veljači je 77.106 novih automobila bilo opremljeno benzinskim motorom. To je povećanje od 2,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Njihov udio u novim registracijama bio je 35,5 posto. Dizelski motor imalo je 42.153 novoregistriranih automobila, što je povećanje od 9,7 posto u odnosu na veljaču 2023. godine. Njihov udio iznosio je 19,4 posto. Hibridni automobili, među koje se ubrajaju i blagi hibridi drže 25,2 posto tržišta. Udio električnih automobila u svim novim registracijama smanjio se u veljači za gotovo cijeli postotni bod na 12,6 posto u odnosu na prethodnu godinu. Plug in hibridi također drže mali dio tržišta s 6,7 posto.

OŠTRA KRITIKA Renomirani njemački magazin: Nitko ne želi njemačke električne aute

Najpopularnija marka autmobila u Njemačkoj je i dalje VW s 18,6 posto svih novih registracija. Mercedes i BMW slijede ih s mnogo malnjim udjelom. Kada je riječ o najpopularnijim modelima, VW je i tu na vrhu s s Golfom. Tesla Model Y skočio je na drugo mjesto, a slijedi ga VW Tiguan, još jedan model iz Volkswagen grupe.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.