Početna Novosti 1064 pregleda

U SAD-u je jeftinije voziti na benzin nego na struju

FOTO: Canva

Nova analiza otkrila je da je postoji mnogo vozila s pogonom na benzin koja su, uzmemo li u obzir samo cijenu energije/goriva, mnogo jeftinija za vožnju od električnih

Iako većina misli da je, što se tiče cijene energije odnosno goriva, puniti struju u električni automobil mnogo jeftinije od točenja benzina, neki električni auti koji se pune na skupim brzim punjačima zapravo će svojim vlasnicima izbiti više novaca iz džepa prilikom punjenja nego usporedivi benzinci. Ta situacija je još izraženija u državama koje imaju prilično jeftin benzin, a skupu struju kao što je SAD.

NOVI PROBLEM U SAD-u masovno uništavaju punjače za električne aute

Nova analiza Anderson Economic Group otkrila je da je postoji mnogo vozila s pogonom na benzin koja su, uzmemo li u obzir samo cijenu energije/goriva, mnogo jeftinija za vožnju od električnih. 

Author: Jan Woitas/DPA/PIXSELL foto: Jan Woitas/DPA/PIXSELL

Analiza otkriva da manji i jeftiniji automobili na benzin troše u prosjeku 9,78 dolara 100 milja (160,9 kilometara). Riječ je uglavnom o kompaktnim i gradskim automobilima kao što su Nissan Versa, Honda Civic, Hyundai Elantra, Subaru Impreza i Mitsubishi Mirage. Za usporedbu, najmanja i najjeftinija električna vozila poput Nissana Leafa i Chevroleta Bolta koja se uglavnom pune kod kuće 12,55 dolara na 100 milja, a ako se pretežno pune na javnim punionicama taj se trošak penje na čak 15,97 dolara za 100 milja.

PROJEKT CROSS-E Postavljaju se ultrabrze punionice diljem Europe, mnogo njih i u Hrvatskoj

Slična je priča i u srednjem cjenovnom segmentu. Benzinska vozila kao što su Honda Accord, Toyota Camry, Chevrolet Malibu i Subaru Outback koštaju oko 11,08 dolara na 100 milja. Za usporedbu, punjenje konkurentskog električnog vozila poput Kije EV6, Tesle Model 3/Y i Forda Mustanga Mach E kod kuće u prosjeku košta 12,62 dolara na 100 milja, a na javnim punionicama 16,10 dolara na 100 milja. 

Koliko kilometara u različitim zemljama možete preći za 370 kuna? | Author: Duško Jaramaz/PIXSELL foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

U luksuznom segmentu električni auti imaju više smisla. Dok tipični benzinci kao što su BMW Serije 5, Porsche Macan i Audi A6 troše u prosjeku 17,56 dolara na 100 milja, usporedivi električni auti poput Porschea Taycana, Tesle Model S i Polestara 2 troše u prosjeku 13,50 dolara na 100 milja, ako se pune kod kuće i 17,81 dolara, ako se pune na javnim punionicama. 

ELEKTRIFIKACIJA Ford gubi 100.000 dolara po svakom električnom autu

Pick-up automobili, pogotovo oni dizelski također su u velikoj prednosti u odnosu na električne. Dizelski pick-up će trošiti u prosjeku 17,10 dolara na 100 kilometara u odnosu na 17,72 dolara za električni pick-up koji se puni kod kuće i 26,38 dolara za onaj koji se puni na javnim punionicama. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.