Početna Off 150 pregleda

U SAD-u masovno uništavaju punjače za električne aute

FOTO: YouTube

Većinu  vandalizma protiv električnih vozila i infrastrukture za punjenje  počinili su radikalni protivnici električnih auta i elektrifikacije, no u posljednje vrijeme njima su se uvelike pridružili i obični kradljivci

Tesla Supercharger stanica u San Franciscu ovog je tjedna bila meta vandala koji su odrezali kablove na svim punjačima za automobile. Nekoliko dana prije, 5  Supercharger lokacija na isti je način napadnuto u gradu Houstonu u Teksasu. To ej samo dio pošasti koja je zavladala u SAD-u od početka ove godine i koja stvara ogromne probleme vlasnicima punjača i vozačima električnih auta. 

@k9optima

Bay Area vibes

♬ original sound - K9 Optima

Većinu  vandalizma protiv električnih vozila i infrastrukture za punjenje  počinili su radikalni protivnici električnih auta i elektrifikacije, no u posljednje vrijeme njima su se uvelike pridružili i obični kradljivci koji kablove režu kako bi došli do bakra u njemu kojeg nakon toga prodaju. Zbog sitne zarade koju ostvaruju prodajom bakra tvrtkama za reciklažu nastaju ogromne šete na samim punjačima jer su kablovi iznimno skupi. 

Tijekom proteklih nekoliko dana, Tesla Superchargeri u Houstonu posebno su teško pogođeni.  Kako je izvijestio KPRC 5 odvojenih lokacija Superchargera u ovom gradu napadnuto je tijekom posljednja dva tjedna, što je poremetilo situaciju s punjenjem u čitavom gradu. Tesla je obavijestila vozače da izbjegavaju te stanice dok su popravci bili u tijeku. 

Author: YouTube foto: YouTube

No nisu samo Superchargeri na meti. Potpuno novi punjači tvrtke Puget Sound Energy (PSE) u gradu Sumneru napadnuti su ove godine već dva puta, prvi puta samo tjedan dana nakon otvaranja, a drugi puta mjesec dana nakon što su popravljeni. 

Zbog svega ovoga vlasnici infrastrukture za punjenje smišljaju nove načine kako zaštititi svoje vlasništvu. U Fresnu do kraja ljeta namjeravaju uz svaki punjač postaviti čelični spremnik na kabel u kojem bi on bio zaključan dok se punjač ne koristi. Kupnja i ugradnja 88 spremnika koštat će oko 176.000 dolara.

Jedan od glavnih razloga zbog kojih su stanice za punjenje električnih automobila na meti lopova i vandala su njihove lokacije. Punjači se obično postavljaju na mjestima kao što su trgovački centri, sveučilišni kampusi, velike trgovine, restorani brze hrane, javni parkovi... Iako su te lokacije vrlo frekventne tijekom dana, po noći su obično potpuno puste što lopovima i vandalima olakšava posao. 

No rezanje kablova nije jedini način na koji vandali onesposobljavaju punjače. Jedan od njih je nedavno priključke  za punjenje Tesla Superchargera umočio u tekuće brtvilo što je onesposobilo punjače. Prošlog mjeseca je jedan vozač Ford Rangera čekićem napao  punjače Tesla Supercharger u Taupu na Novom Zelandu. 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.