Početna Novosti 2363 pregleda

V8 izumire? Trocilindrični motori polako osvajaju i SAD

FOTO: Toyota

Četverocilindraši su uvjerljivo glavni izbor kupaca na tržištu SAD-a, a sve više nadiru i trocilindraši

Motori s tri cilindra definitivno su "preko noći" osvojili europsko tržište. Dominiraju u gradskim klasama, i u kompaktnoj imaju skoro jednak udio kao i četverocilindrični. Sada se nešto slično događa i u SAD-u "domovini V8" u kojoj tradicionalisti čak i velike šesterocilindrične motore smatraju "malenima". No to se razmišljanje očito mijenja jer mali motori sve više nadiru.

Četverocilindraši su uvjerljivo glavni izbor kupaca na tržištu SAD-a, a sve manje ljudi kupuje automobile s velikim V6 i V8, djelomično zbog ponude proizvođača, ali i suočeni sa sve većim cijenama goriva u državi u kojoj se nekada benzin prodavao "po cijeni vode".  

Author: Nissan foto: Nissan

Prije 2019. udio trocilindričnih motora na američkom tržištu bio je manji od 0,5 posto. Od tada trocilindrični motori sve više nadiru te trenutni udio ovih malih motora na američkom tržištu novih automobila iznosi čak 6,2 posto. Prema analitičarima to je prvenstveno zbog toga što Amerikanci kupuju sve više manjih automobila. 

PROTIV SVIH Savezna država u SAD-u želi zabraniti električne aute!

Četverocilindrični motori i dalje su dominantan pogonski sklop u SAD-u. Njihov udio na tržištu porastao je na 57,2 posto tijekom prošle godine. U međuvremenu, potražnja za vozilima sa šest cilindara je pala i oni sada čine 26,8 posto prodaje. Udio V8 motora također je pao n a samo 10,9 posto. Glavni uzrok za pad prodaje V8 motora su šesterocilindrični agregati koji su dovoljno snažni, a mnogo štedljiviji od tradicionalnih američkih V8 "monstruma". Dobar primjer za to je Jeep koji je iz nekih svojih modela izbacio atmosferske V8 agregate i zamijenio ih modernim šesterocilindričnim turbo agregatima. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.