Početna Novosti 368 pregleda

Vlasnici BMW-a mogu koristiti Android mobitel umjesto ključa

FOTO: bmw

Vlasnici koji imaju određene pametne telefone s Android sustavom sada mogu koristiti BMW-ovu aplikaciju Digital Key Plus

Klasični ključevi za pokretanje vozila polako odlaze u povijest, većina auta danas se "pali" na tipku. No kako se stvari razvijaju vjerojatno će se isto dogoditi i s klasičnim handsfree ključevima koji se danas koriste za otključavanje automobila. Tesla već dugo vremena kao zamjenu za ključ koristi mobitel, a sada sličnim putem ide i BMW.  Vlasnici koji imaju određene pametne telefone s Android sustavom sada mogu koristiti BMW-ovu aplikaciju Digital Key Plus, koja pretvara telefon u "potpuno integrirani" ključ na kompatibilnim BMW vozilima.

ISTRAŽIVANJE Kojim BMW-ima vrijednost pada najviše, a kojima najmanje

Pod "potpuno integriranim", BMW podrazumijeva da mobitel može sve što može i klasični ključ, poput zaključavanja i otključavanja vrata, omogućavanja pokretanja motora i drugih funkcija. Osim toga, BMW objašnjava da Digital Key Plus nudi dodatnu funkcionalnost korištenjem ultraširokopojasne tehnologije (UWB) koja daje vrlo lokalizirani radio signal s boljom sigurnošću na maloj udaljenosti. Sustav je razvijan u suradnji s  Googleom i drugim partnerima i prema BMW-u, rizik od presretanja ili ometanja signala je "praktično eliminiran".

Author: bmw foto: bmw

Sustav Digital Key dostupan je već nekoliko godina, omogućujući vlasnicima BMW-a da pristupe svojim automobilima i pokrenu ih, ali Digital Key Plus ide korak dalje čineći funkcionalnost automatskom. Umjesto da morate staviti telefon na mjesto za bežično punjenje kako biste pokrenuli automobil, on, kao i kod Tesle, može ostati u vašem džepu.Također, sve automatizirane funkcije koje postavlja vlasnik vozila, kao što je aktiviranje rasvjete kada se približavate autu rade identično kao i uz standardni daljinski upravljač.

Iako je Digital Key Plus novost za korisnike Androida, zapravo je pokrenut za iPhone i Apple Watch još 2021. godine. Ipak, nemaju svi Android telefoni kompatibilnost s aplikacijom. Trenutno je Digital Key Plus dostupan za Samsung Galaxy S23+ i Ultra modele, Google Pixel 7 Pro i određene starije Samsung/Google modele s Androidom 13.1 ili novijim.

PREMIJERA BMW XM 50e: Je li ovaj model dostojan slova M?

Također, dostupan je samo na BMW vozilima koja nude funkciju Digital Key Plus, a to su samo najnoviji modeli proizvedeni nakon studenog 2022. godine. U planu su ažuriranja koja će proširiti funkcionalnost na starije modele. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.