Početna Novosti 82 pregleda

Zašto EU uvodi putovnicu za baterije električnih auta i što je to?

FOTO: Canva

Baterijske putovnice postat će obvezne za sve električne automobile koji se prodaju u EU od 2027. godine

Volvo EX90 trebao bi postati prvi električni automobil koji će dobiti 'baterijsku putovnicu', koja će kupcima dati uvid u to kakav je utjecaj proizvodnja automobilskih baterija imala na okoliš, koji su dragocjeni materijali korišteni i kakve su mogućnosti recikliranja na kraju životnog vijeka. Baterijske putovnice postat će obvezne za sve električne automobile koji se prodaju u EU od 2027. godine.

  Author: Dreamstime foto: Dreamstime

Koristeći putovnice baterija, vlasnici će moći pratiti sve materijale korištene tijekom proizvodnog procesa od rudnika do pogona za montažu, dok će također moći očitati ugljični otisak automobila i vidjeti koliki se dio baterijskog paketa može reciklirati.

IZ KINE, NARAVNO Nova superbaterija: 500 km dosega za 15 minuta punjenja

Koncept putovnice baterije povezan je s vizijom EU-a o 'kružnom gospodarstvu', u kojem se svi materijali korišteni u proizvodnji potrošačkih proizvoda na kraju recikliraju pred kraj svog životnog ciklusa. Kaže da bi informacije trebale biti "brzo dostupne skeniranjem nositelja podataka, poput QR koda". 

Author: Canva foto: Canva

EU je već postavio specifične ciljeve u pogledu recikliranja baterija, upotrebe recikliranih materijala u baterijama i maksimalnog praga ugljičnog otiska baterija. Svi bi trebali stupiti na snagu tijekom sljedećeg desetljeća.
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.