Početna Off 1372 pregleda

Brod pun električnih auta i dalje gori. Prijeti ekološka katastrofa

FOTO: Kustwacht Nederland

Iako su prvi podaci govorili o samo 25 električnih automobila na brodu, sada je potvrđeno da ih je bilo gotovo 500 što itekako objašnjava intenzitet požara

Požar na teretnom brodu koji je prevozio tisuće vozila u blizini Nizozemske obale traje već četvrti dan, a vatrogasci ga još uvijek ne uspijevaju ugasiti. U posljednja 24 sata vatrogasci su morali dugo pauzirati s gašenjem zbog straha da će se brod, zbog velike količine vode koja je u njega ušla tijekom gašenja, prevrnuti i potonuti. 

U velikom požaru koji je na brodu Fremantle Highway izbio u noći s utorka na srijedu poginuo je jedan član posade, a neki članovi posade su se spašavali skakanjem u more. Brod je prevozio veliku količinu novih automobila iz Njemačke u Egipat, a vlasnik broda pretpostavlja da ga je izazvao električni auto koji se "samozapalio". 

Author: Twitter foto: Twitter

Iako su prvi podaci govorili o samo 25 električnih automobila na brodu, sada je potvrđeno da ih je bilo gotovo 500 što itekako objašnjava intenzitet požara i zašto ga je tako teško ugasiti. 

Japanska K Line, tvrtka koja je vlasnik broda, izvijestila je da su na njemu bila ukupno 3.783 automobila kada je izbio požar - daleko više od početne procjene od oko 3.000. Auti su različitih marki i proizvođača, a svi su potpuno novi te na brodu nije bilo rabljenih vozila. 

Author: Twitter foto: Twitter

Kako brod gori u blizini njihove obale, Nizozemske vlasti su vrlo zabrinute zbog mogućnosti potonuća borda. Područje u blizini mjesta havarije ima mnogo prirodnih rezervata, te je proglašeno je mjestom svjetske baštine UNESCO-a zbog toga što ima bogatu raznolikost od više od 10.000 vodenih i kopnenih vrsta životinja, tako da bi ekološke posljedice bile nesagledive. 

Ipak, čini se da se situacija na brodu malo stabilizirala. "Požar se nastavlja i još uvijek ima puno dima. Ali doista se čini da požar gubi na intenzitetu u usporedbi s jučer (četvrtak)", izjavili su iz nizozemske obalne straže. 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.