Početna Off 65 pregleda

Budućnost goriva u rukama renomiranog proizvođača automobila

AUDI GORIVO
Vidi galeriju 1/3
Budućnost goriva u rukama renomiranog proizvođača automobila Budućnost goriva u rukama renomiranog proizvođača automobila Budućnost goriva u rukama renomiranog proizvođača automobila

Istraživanja stručnjaka iz Audija području sintetičkih goriva proizvela su sintetički prirodni plin i dizel, a sada i benzin

Audi u posljednjih nekoliko godina radi na razvoju alternativnih goriva kako bi se odmaknuo od fosilnih goriva, ali bez napuštanja motora s unutarnjim izgaranjem i trenutne opskrbne infrastrukture. Svoj benzin dobiven sintetičkim putem nazvali su e-benzin, a razvijen je u partnerstvu s francuskom tvrtkom Global Bioenergies. Proces stvaranja E-benzina započinje u pilot postrojenju u francuskom Pomacleu, gdje se proizvodi izobuten, plin koji se formira postupkom fermentacije biljnog materijala, u ovom slučaju uzetog iz kukuruzne glukoze. Postupak pročišćavanja pretvara izobuten u tekući oblik. Ovaj tekući izobuten se zatim šalje u Fraunhofer Center u njemačkom Leunu, gdje znanstvenici koriste vodik u procesu koji pretvara izobuten u izooktan, ključnu komponentu benzina koji se koristi za pogon vozila. Izooktan je aditiv trenutno formiran od nafte i koristi se za poboljšanje kvalitete benzina.

Također, može se koristiti kao samostalno gorivo. U čistom obliku označavao bi se kao bezolovni 100, jer njegov oktanski broj je RON 100. Gorivo se također može koristiti u proizvodnji plastike. Nadalje, budući da gorivo ne sadrži sumpor ili benzen, izgara veoma čisto. Dakle, to je visoko kvalitetno gorivo koje omogućuje motoru korištenje visokih omjera kompresije za poboljšanu učinkovitost. Audi će testirati nova goriva u laboratoriju na testnim motorima. U suradnji s Global Bioenergies imaju cilj da izmijene proces, tako da ne zahtijeva biomasu, nego da je potrebna samo voda, sunčeva svjetlost, CO2 i vodik. Audi također proizvodi vodik elektrolizom vode uz pomoć električne energije generirane vjetroelektranama u Sjevernom moru. Audi i Global Bioenergies sada planiraju izgraditi demonstracijski centar koji će početi proizvoditi veće količine ovog oblika goriva u 2016.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.