Početna Off 1188 pregleda

Influencer zbog kritiziranja proizvođača auta završio u pritvoru

FOTO: VinFast

Sonnie Tran nije jedina osoba koja je završila u policijskoj stanici zbog negativnog izvještavanja o VinFastu

Vijetnamska policija oštro je postupila prema lokalnom influenceru koji je na Facebooku kritizirao vijetnamskog proizvođača automobila VinFast koji se posljednjih godina pokušava probiti i na brojna izvozna tržišta. 

Sonnie Tran, 37-godišnji Vijetnamac je na društvenim mrežama stekao brojne sljedbenike svojim objavama u kojima komentira poslovanje  tvrtke VinFast. Tijekom prosinca policija u Ho Chi Minh Cityju je čak četiri puta privela Trana te ga zadržala u pritvoru i na ispitivanjima ukupno 35 sati, objavila je medijska kuća BNN Breaking iz Hong Konga. Tran je navodno ispitan u vezi s njegovim motivima za kritiziranje VinFasta, a policija je tražila dokaze o tome da ga netko plača za njegove objave. Policajci su navodno zaplijenili Tranove elektroničke uređaje i kopirali njihove podatke, pravdajući sve člankom 331. vijetnamskog kaznenog zakona, koji navodno zabranjuje nanošenje štete interesima drugih - od pojedinca, preko tvrtka do države. 

Author: VinFast foto: VinFast

Tran je na na vijetnamskom jeziku na Facebooku pisao o navodnim problemima s VinFastom. Tvrdio ja da je tvrtka u financijskim problemima te da skriva dugove koristeći fiktivne tvrtke i lažira prodajne brojke. Također Tran je tvrdio da se VinFast automobili dizajniraju u Koni, a ne u Pininfarini, kako to tvrtka tvrdi. 

Tran nije jedini koji iznosi slične tvrdnje o VinFastu. Drugi vijetnamski korisnici društvenih medija objavili su slične optužbe na platformama kao što su Linkedin i Reddit. Također je izašlo na vidjelo da su VinFastovi prodajni brojevi napuhani prodajom automobila drugim tvrtkama koje su u vlasništvu Vingroupa, VinFastove matične tvrtke.

Author: VinFast foto: VinFast

Tran nije jedina osoba koja je završila u policijskoj stanici zbog negativnog izvještavanja o VinFastu. U svibnju 2021. tvrtka je policiji prijavila jednog od svojih kupaca u Vijetnamu jer je na YouTubeu objavio video u kojem se žalio na probleme sa svojim automobilom i na poteškoće servisiranja auta u jamstvenom roku. Američki mediji izvještavali su o sličnim problemima s kvalitetom VinFast automobila nakon testa modela VF8 (na slikama). Debi ovog automobila na američkom tržištu bio je ključan za prenapuhanu vrijednost dionica tvrtke, a njihova vrijednost od tada je pala za oko 90 posto. 

Međutim, najveći problem VinFasta nije loše izvještavanje o njima. Tvrtka ima ozbiljnih financijskih problema. U svakom kvartalu gubi stotine milijuna dolara, a prodaja automobila im nije ni  blizu očekivanja. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.