Početna Off 239 pregleda

Kamere će moći prepoznati je li vozač pijan?!

Kako parkirati
FOTO: Nikola Cutuk/PIXSELL

Najveći izazov je utvrditi razliku između jednostavno loše vožnje i vožnje pod utjecajem alkohola

Napredne policijske kamere postavljene uz ceste mogu mnogo više od mjerenja brzine. Neke od njih u stanju su provjeravati drže li vozači dovoljan razmak, je li automobilima istekla registracija, pa čak i da li je njihov zvuk previše glasan. A sada se očito razvijaju i kamere koje će pomoću umjetne inteligencije biti u stanju prepoznati jesu li vozači pod utjecajem alkohola. 

Australski 7news izvještava da IT tvrtka iz Melbournea radi na razvoju kamere koja će koristiti umjetnu inteligenciju kako bi detektirala  je li vozač pijan ili zbog nekog drugog razloga smanjeno sposoban za vožnju. 

Alkohol | Author: OLE SPATA/DPA/PIXSELL foto: OLE SPATA/DPA/PIXSELL

Tvrtka Acusensus, osnovana je 2018., a trenutno prikuplja podatke korištenjem simulatora vožnje kako bi analizirali obrasce vožnje i vremena reakcije vozača koji su pod utjecajem alkohola. Simulator koristi računalno generirane verzije stvarnih cesta u više gradova u Australiji, a za potrebe testiranja vozači na simulatoru su često pod utjecajem alkohola. 

"Tvrtka nakon prikupljanja podataka procjenjuje određena ponašanja kao što je koliko se dobro vozač drži unutar svoje trake ili koliko se dobro pridržava ograničenja brzine. Sve što vozač radi analizira računalo. Prikupljeni podaci se spremaju u sustav umjetne inteligencije koji se temelji na strojnom učenju i tako možemo primijetiti sitne uzorke i razlike", rekao je direktor Acusensusa Alexander Jannink.

Alkotester kao obavezna oprema | Author: Dusko Jaramaz/PIXSELL foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ideja je da kamera pošalje  upozorenje policiji ako otkrije da je vozač smanjeno sposoban za vožnju. "Policija može zaustaviti tog vozača i onda ga testirati. Najveći izazov je utvrditi razliku između jednostavno loše vožnje i vožnje pod utjecajem alkohola. To je  razlog zašto radimo toliko pokusa na simulatoru", pojasnio je Jannink. 

Iz tvrtke Acusensus tvrde da tehnologija koju razvijaju ima potencijal drastično smanjiti broj nesreća sa smrtnim ishodom u Australiji. "Moglo bi se spasiti stotine života", smatra Jannink čija tvrtka također stoji iza razvoja kamera za detekciju korištenja mobilnih telefona u vožnji. Te kamere će se u Australiji uvesti ovih dana.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.