Početna Off 47 pregleda

Lakoćom iz poslovnog u trkače odijelo

AKIO TOYODA
Vidi galeriju 1/8
Lakoćom iz poslovnog u trkače odijelo Lakoćom iz poslovnog u trkače odijelo Lakoćom iz poslovnog u trkače odijelo Lakoćom iz poslovnog u trkače odijelo Lakoćom iz poslovnog u trkače odijelo Lakoćom iz poslovnog u trkače odijelo Lakoćom iz poslovnog u trkače odijelo Lakoćom iz poslovnog u trkače odijelo

Prvi čovjek Toyote, osim što uspješno vodi najveću automobilsku kompaniju, ne usteže se povremeno sjesti za upravljač trkaćih automobila i pokazati da mu automobili nisu samo posao nego i ljubav

Toyota je u 2015. prodala više od 11 milijuna automobila i potvrdila poziciju broj 1 u svijetu. Analitičari tvrde kako to nije samo zbog Volkswagenovih peripetija nego i novoga uzleta japanskoga diva. Osim obnovljene game upravo su započele isporuke novoga Priusa od kojega japanci mnogo očekuju.

AKIO TOYODA   | Author: TOYOTA foto: TOYOTA

Priželjkivani rast prodaje već je u posljednjih nekoliko mjeseci donio čak 1400 novih radnih mjesta u japanskim tvorničkim pogonima. Na čelu toga japanskog i globalnog automobilskoga diva je Akio Toyoda. Tvrtku vodi od 2009., a osim posla voli i automobile, odnosno utrkivanje. Vitalni 59-godišnji Japanac, kad mu to dopušta slobodno vrijeme, nastupa na automobilskim utrkama, a vozi pod pseudonimom Morizo Kinoshita. Jedan od njegovih najvećih uspjeha u karijeri je 4. mjesto na utrci 24 sata Nürburgringa.

AKIO TOYODA   | Author: TOYOTA foto: TOYOTA

Akio Toyoda spojio je utrke, sportski marketing, razvoj vozila i tehničku podršku unutar jednog odjela i Toyoti otvorio vrata svijeta globalnih i lokalnih utrka

Osim Toyote promovira i trkaće Lexuse, a povremeno sjeda i u relijaške aute. Smatra kako je autosport ključan za razvoj i promociju modela, a pozabavio se i sportskim odjelom Toyote ujedinivši nekoliko različitih radionica unutar jedne trkaće kuće, Gazoo Racing. Jedan od najvećih projekata je povratak Toyote u WRC od 2017.
Toyota ima bogatu povijest utrkivanja, a najveće uspjehe postigla je na relijima i utrkama izdržljivosti. Da je više menadžera poput Akija ne bi se ni spominjalo kriza u auto-sportovima.

Japansko carstvo automobila od 1965.
Akio Toyoda, Predsjednik i član upravnog odbora Toyota Motor Corporation
Unuk je osnivača Toyota Motor Corporationa Kiichira Toyode (1894-1952) i sin Soichira (1925) koji je predsjedao kompanijom od 1982. do 1992. Obiteljsko poslovno carstvo seže još jedno koljeno unazad kada je Akijin pradjed Sakichi Toyoda osnovao tvrtku Toyota Industries, koja tek 1950. počinje proizvoditi automobile.
Prvi čovjek Toyote rođen je 1956. u Nagoyi, završio je MBA studij na Babson fakultetu u Massachussetsu, a odgovornu poziciju nije samo naslijedio, nego zaslužio. Na čelnoj je poziciji najveće i najmoćnije automobilske kompanije od 2009.

AKIO TOYODA   | Author: TOYOTA foto: TOYOTA

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.