Početna Off 281 pregleda

Napad na robotaksije: Onesposobili ih prometnim čunjevima

FOTO: Twitter

Nestašna ekipa objavila je i video dokaze da njihova metoda funkcionira i potaknula druge prosvjednike da učine isto

Automobili koji voze bez vozača na našim su prostorima još uvijek mitska fantazija u rangu jednoroga, no u San Franciscu se već uvelike koriste. No ne bez problema, jer svako malo nam dolaze vijesti o raznim nevoljama, a najčešća su blokiranja ceste, raskrižja i pješačkih prelaza koje "zbunjeni automobili" rade kad "ne znaju" kuda bi dalje. Također u mnogo navrata nisu bili sposobni voziti po magli te su izazvali dosta prometnih nesreća. U San Franciscu dozvolu za komercijalnu upotrebu imaju robotaksiji tvrtki Cruise i Waymo, no sada ih je u "jednoroge" pretvorila prosvjednička skupina koja je pronašla jednostavan način da ih potpuno imobilizira.

Grupa koja sebe naziva Safe Street Rebel otkrila je da će automobil onesposobiti jednostavno postavljanje prometnog čunja na prednji dio automobila. Nestašna ekipa objavila je i video dokaze da njihova metoda funkcionira i potaknula druge prosvjednike da učine isto.

Grupa se žestoko protivi uvođenju robotaksija zbog svih problema koje su do sada izazvali. Najavili su da će još pojačati svoje akcije ako Komisija za javne komunalne usluge Kalifornije (CPUC) operaterima robotaksija odobri da prošire svoje poslovanje. Osim što se bore protiv robotaksija i autonomnih automobila Safe Street Rebel su također i  protivnici klasičnih automobila. 

“Borimo se za prostore bez automobila, jednakost u prijevozu i kraj dominacije automobila. Ljudi, zajednica i parkovi moraju imati prioritet nad zagađujućim, opasnim i ubojitim vozilima. Posljednjih pola stoljeća trajao je neuspjeli eksperiment s dominacijom automobila. Oni dovode naše gradove do bankrota, uništavaju naš okoliš i prisiljavaju radne ljude da žrtvuju neprihvatljivu količinu svojih prihoda kako bi platili osnovne troškove transporta. Vrijeme je da prekinemo s ovisnošću o automobilima i preispitamo naše stavove oko javnog prijevoza, hodanja i bicikla.”, stoji na njihovoj web stranici. 

Robotaksi tvrtke su na napade reagirale očekivano.  Ovo je vandalizam i potiče nesigurno ponašanje na našim cestama. Obavijestit ćemo policiju o svakom neželjenom ili nesigurnom ometanju naših vozila na javnim cestama", izjavili su iz Wayma. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.