Početna Off 1498 pregleda

Ovo je Porscheov električni gliser. Nema baš neki doseg...

FOTO: Porsche

Novi gliser košta 561.700 eura, a isporuke bi trebale krenuti iduće godine

Porsche u vodi nije baš neka dobra ideja, osim ako se ne radi o ovom modelu. Frauscher x Porsche 850 Fantom Air je električni gliser napravljen u suradnji Porschea i Frauschera, renomiranog proizvođača luksuznih i brzih glisera. 

Porsche je novi brod najavio još u lipnju kada je objavio skicu glisera od 8,67 metara i otkrio nam da će dijeliti tehnologiju s nadolazećim Macanom EV. Sada je taj gliser i službeno predstavljen, testnim plovidbama na talijanskom jezeru Garda.

Author: Porsche foto: Porsche

Gliser ima bateriju od 100 kWh, koja je smještena ispod poda "dnevnog boravka" na stražnjem dijelu broda, dok je sinkroni električni motor kao i baterija, posuđen iz nadolazećeg Macana. Pogon razvija 544 ks, što gliseru omogućava najveću brzinu od 46 čvorova (85 km/h). Optimalna brzina krstarenja je 22 čvora (41 km/h).

Author: Porsche foto: Porsche

Pri toj brzini krstarenja baterija traje oko 60 minuta što znači oko 45 km dosega, što je zaista malo s obzirom na slične benzinske glisere koji imaju velike spremnike goriva za nekoliko stotina litara što im omogućava nekoliko stotina kilometara dosega. Porsche tvrdi da će tipična putovanja kupaca s kombinacijom velikih i malih brzina omogućiti dva ili tri sata korištenja, no i to nije baš previše.

Author: Porsche foto: Porsche

Punjenje baterije moguće je snagom od maksimalno 250 kW, što znači da se može napuniti od 10-80 posto u manje od 30 minuta. Također se može koristiti AC punjenje putem obične kućne utičnice, što će trajati pedesetak sati. Maksimalna snaga AC punjenja je 11 kW, što znači punu bateriju za oko 10 sati. 

Author: Porsche foto: Porsche

Sam čamac temelji se na Frauscherovom gliseru 858 Fantom Air. Ima prostora za devet putnika, ugrađene ležaljke, a sjedala i upravljač su iz cestovnih Porschea. I kontrolna ploča je djelomično posuđena iz Porschea. Tipka za paljenje se nalazi na lijevoj strani volana, baš kao i prekidač za paljenje na Porsche automobilima. Novi gliser košta 561.700 eura, a isporuke bi trebale krenuti iduće godine. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.