Početna Off 81 pregleda

Pogledajte u čemu se sve voze svjetski moćnici

DRŽAVNIČKE LIMUZINE
Vidi galeriju 1/15
Pogledajte u čemu se sve voze svjetski moćnici Pogledajte u čemu se sve voze svjetski moćnici Pogledajte u čemu se sve voze svjetski moćnici Pogledajte u čemu se sve voze svjetski moćnici Pogledajte u čemu se sve voze svjetski moćnici Pogledajte u čemu se sve voze svjetski moćnici Pogledajte u čemu se sve voze svjetski moćnici Pogledajte u čemu se sve voze svjetski moćnici Pogledajte u čemu se sve voze svjetski moćnici Pogledajte u čemu se sve voze svjetski moćnici Pogledajte u čemu se sve voze svjetski moćnici Pogledajte u čemu se sve voze svjetski moćnici Pogledajte u čemu se sve voze svjetski moćnici Pogledajte u čemu se sve voze svjetski moćnici Pogledajte u čemu se sve voze svjetski moćnici

Blindirana limuzina crne boje, teža od tri tone, ne slabija od 400 KS, opremljena svime i svačime, pa čak i oružjem predložak je službenog auta kojeg voze svjetski moćnici

Mač i žezlo, kruna i prijestolje, kočije i konji bili su srednjevjekovni simboli moći. A, čime se to danas diče predsjednici? Imaju li potrebu demonstrirati ugled i status materijalnim dobrima? Itekako. Gotovo da nema zvaničnika koji jne uživa u ovom običajnom pravu, jer voziti se u skupocjenoj limuzini ne samo da je njihova želja, već nerijetko i obaveza. Podrazumijeva se tako da Francois Hollande koristi blindirani Peugeot 607, Citroen DS5 i Renault Vel Satis, a obaveza je Baraka Obame da se kotrlja na kotačima limuzine sa znakom Cadillaca.

DRŽAVNIČKE LIMUZINE | Author: BMW foto: BMW

Od meridijana do meridijana navike državnika, bar kad je riječ o korištenju limuzina, vrlo su slične. Svi više-manje uživaju u blagodatima pozicije koju obnašaju, no ima i iznimaka. Bivši predsjednik Urugvaja Jose Mujica, naše gore list, prkosio je stereotipima, jer sasvim dostatna bila mu je tri destetljeća stara VW Buba. Ipak, pod protokolarnim obavezama i paravanom važnosti i oni visoko senzibilizirani znaju popustiti blještavilu limuzina. Naprosto, biti državnik, a voziti se u običnom automobilu ne samo da nije uputno, već je nerijetko i opasno.

DRŽAVNIČKE LIMUZINE | Author: BMW foto: BMW

Predsjednici nerijetko štite domaću auto industriju, Barak Obama se vozi u Cadillacu, talijan Giorgio Napolitano u Lanciji, japanski car Akihito u Toyoti, a njemac Joachim Gauck i francuz Francois Hollande kombiniraju u upotrebi imajuAudi, BMW i Mercedes, odnosno Citroen, Peugeot i Renault...

DRŽAVNIČKE LIMUZINE | Author: BMW foto: BMW

Upravo pod ovom posljednjom krinkom kriju se opravdanja za troškove nabavke državničkih auta. Tko može, štiti domaću auto industriju. Ne čudi stoga da se Američki predsjednik Barak Obama vozi u Cadillacu One, zvanom "The Beast". Vozilo je to najvišeg mogućeg stupnja zaštite iz kojeg se može, zlu ne trebalo, aktivirati i nuklearno naoružanje. Državna limuzina Velike Britanije je Bentley, a u voznom parku kraljevske obitelji još su specijalne izvedbe Rolls-Roycea, Jaguara, Range rovera. Švedski kralj Karl Gustaf koristi produženi Volvo 850.

DRŽAVNIČKE LIMUZINE | Author: BMW foto: BMW

Specijalna Toyota Century Royale osnova je voznog parka japanskog cara Akihita, a ponos vlastite auto industrije pokazuje i predsjednica Južne Koreje, Park Geun-Hye. Ona je Mercedesove modele zamjenila produženim Hyundai Equusom. Talijanski predsjednig Giorgio Napolitano, službeno koristi blindiranu Lanciu Thesis i Maserati Quattroporte, a za potrebe državničkih svečanosti koristi se elegantna Lancia Flaminia iz 1960. Predsjednik Njemačke Joachim Gauck u upotrebi ima Mercedes S klase, BMW serije 7, Audi A8 i Volkswagen Phaeton kako bi njemački auto divovi bili ravnopravno zastupljeni.

DRŽAVNIČKE LIMUZINE | Author: BMW foto: BMW

Iako patriot koji voli sve što je rusko, Vladimir Putin u službene svrhe koristi Mercedes S Pullman Guard, što iz razloga jer se radi o jednom od najboljih dostupnih predsjedničkih limuzina, što zbog činjenice da je luksuzni ruski ZIL prestao s razvojem limuzina još u vrijeme Borisa Jeljcina. Veličanstveni, ali zastarjeli ZIL-ovi danas se koristesamo u vojnim paradama. Izuzev ponekog egzotičnog modela, njemački blindirani trojac BMW, Audi i Mercedes najćešći su izbor predsjednika ostalih svjetskih država, pa tako i naše nama susjednih zemalja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.