Početna Off 33 pregleda

SERIJAL (2/5): 'Naš temeljni posao je istraživanje i razvoj sustava'

Mate Rimac
Vidi galeriju 1/6
SERIJAL (2/5): 'Naš temeljni posao je istraživanje i razvoj sustava' SERIJAL (2/5): 'Naš temeljni posao je istraživanje i razvoj sustava' SERIJAL (2/5): 'Naš temeljni posao je istraživanje i razvoj sustava' SERIJAL (2/5): 'Naš temeljni posao je istraživanje i razvoj sustava' SERIJAL (2/5): 'Naš temeljni posao je istraživanje i razvoj sustava' SERIJAL (2/5): 'Naš temeljni posao je istraživanje i razvoj sustava'

Suprotno općoj percepciji, Matina se firma ne bavi sklapanjem i prodajom automobila...

- To je ono što naša javnost teško shvaća. Naš temeljni posao su istraživanje i razvoj sustava ili kompletnih automobila za druge proizvođače automobila ili druge industrije. Naši auti su, zapravo, samo izlog, showcase onoga što znamo, naše tehnologije okupljene na jednome mjestu. Mi smo tehnološka tvrtka pa tek sekundarno proizvođač automobila. Želimo proizvoditi najnaprednije i najbolje električne sportske automobile kako bismo pokazali što je tehnološki moguće i što mi kao tvrtka možemo pružati drugim proizvođačima ali smatramo da je pružanje tehnologija drugim proizvođačima puno stabilniji posao pa je fokus u budućnosti više na B2B segmentu poslovanja no naši automobili ostaju važan dio naše tvrtke. Iako električni automobili postoje dulje od stoljeća tek posljednjih nekoliko godina proizvođači idu sve više u tome smjeru. Kao mala tehnološki orijentirana firma možemo razvijati radikalne nove stvari puno brže nego velike, spore tvrtke, što nam otvara vrata gotovo svih velikih proizvođača automobila. U Svetu Nedelju dolaze predstavnici mnogih proizvođača automobile. Nadam se da će nam neki od njih dozvoliti da objavimo suradnje na kojima trenutno radimo. Na ženevskome salonu izmijenili su se svi direktori koji su bili ondje no medijima je, kao i obično, bio zanimljiv izloženi auto, a ne to što se događa iza kulisa, ono što je zapravo bitno i što je smisao, kaže Mate Rimac pa prilazi nekoliko koraka udaljenim invalidskim kolicima.

Mate Rimac | Author: Auto start foto: Auto start

- Jedna smo invalidska kolica napravili prije nekoliko godina, sjećaš se, u Opatiji su i koriste se. Sada radimo kolica za jednoga velikog proizvođača koji nam je ustupio ta kolica a mi radimo elektroniku koja ih povezuje na internet i baterije. Na displeju će se pokazivati informacije u stvarnome vremenu o tome gdje je najlakše prijeći cestu ili je najmanja gužva. No, baterija je ono što će ih učiniti doista zanimljivima, želimo postići to da ju ne treba mijenjati cijeli eksploatacijski vijek. Brzina kolica nije bitna, trajnost baterije jeste i to sada nastojimo riješiti, govori još mladi poduzetnik i izumitelj.

Svojedobno su hale u kojima su Rimac Automobili pripadale najvećemu Citroenovu salonu automobila u ovome dijelu Europe, pokraj njih je trebao biti Peugeotov salon, ali nikada nije profunkcionirao. A danas je ovdje pionir električnih pogona. Unutrašnjost hala drukčija je svaki put kada dođemo. Tako je u lobiju sada neki od brojnih odjela, teško je i Mati bilo dokučiti što rade ti ljudi. Jer, sveukupno ih je dvije stotine.

Mate Rimac | Author: Auto start foto: Auto start

Krećemo. Već u susjednoj prostoriji akcija počinje. Okviri i šasije proizvode se upravo na ovim stolovima, a na CNC strojevima rezbare se dijelovi praktično za sve što se nalazi na Greyp biciklima ili Rimac automobilima. U proizvodnji se ne koriste oruđa i strojevi drukčiji od onih u proizvodnji nečega drugoga što se izrađuje iz metala. Na stolovima su različiti dijelovi, a na jednome je dijelu i grb Koenigsegga.

- Iz blokova aluminija koji stižu ovamo, a nije riječ o jednoj vrsti pa ništa ne nabavljamo od domaćih dobavljača, izrađuje se sve što trebamo za naša vozila a radi se iz aluminija, bakra i čelika. Imati dizajn, razvoj i proizvodnju gotovo svega na jednome mjestu daje nevjerojatne prednosti. To nam omogućuje da budemo brzi, fleksibilni i da imamo cijeli proces pod kontrolom, što je važno kad probijate granice i inovirate. Zamislite da za djelove baterije, kojih ima tisuće različitih, moramo tražiti ponude dobavljača i ovisiti o njihovom proritetima. Zato trenutno jako širimo proizvodnju komponenti i ulažemo u strojni park. Inženjeri velikih proizvođača nam često zavide na slobodi i mogućnostima koje imamo jer su u potpunosti ovisni o dobavljačima. Oni u svojim automobilima, primjerice, imaju i po 100 ECU-ova – elektroničkih upravljačkih jedinica, koje dolaze od raznih dobavljača, što im uvelike otežava izvođenje promjena i slobodu u razvoju jer ti dobaljvači nisu fleksibilni ili im ne žele dati pristup svim podacima i postavkama, kaže poduzetnik iz Svete Nedelje pa nastavlja kako je jedan od projekata, koji javno može spomenuti nakon što je predstavljen u Genevi, baterija za Koenigsegg Regeru (najsnažniji serijski automobil ikada), koja je po mnogočemu posebna.

Mate Rimac | Author: Auto start foto: Auto start

- Ima najveću snagu po kilogramu mase, veću nego bilo koja baterija na tržištu pa daje 550 kW iz samo 45 kg. S njom smo prvi prošli najnovije, iznimno zahtjevne, homologacijske uvjete koji su stupili na snagu 1. srpnja. Christian Koenigsegg je imao viziju nečega jedinstvenog - supersportskoga automobila bez mjenjača, nečega što nitko nikada prije nije napravio, ali to nije mogao napraviti bez radikalno novoga električnog pogonskog sustava. Kad me prvi put nazvao u vezi s tim projektom nisam baš shvatio što točno želi. Drugi dan je sjeo u avion i doletio u Zagreb. Cijeli dan smo na ploču crtali grafove, računali i na računalima radili na konceptima. On je prvotno htio koristiti superkondenzatore jer je smatrao kako nije moguće napraviti bateriju koja može dati potrebnu snagu u malome prostoru koji je imao na raspolaganju i unutar mase koju je zadao. Do kraja dana došli smo do koncepta za pogonski sustav Regere. Uspio sam ga uvjeriti kako je moguće napraviti toliko malu i snažnu bateriju, koja ima mnoštvo prednosti naspram superkondenzatora - prije svega puno više uskladištene energije. Dvije godine radili smo na razvoju, testiranju i homologaciji. Početkom godine krenuli smo u proizvodnju 100 baterija za Regeru. Koenigsegg je u Genevi objavio kako je 40 komada već prodano pa radimo pod velikim pritiskom na serijskoj proizvodnji baterije. Danas radimo na nekim vrlo zanimljivim projektima za druge proizvođače, gdje su kriteriji slični. Najbolji smo u ovako izazovnim projektima, otkriva Mate Rimac kako je tekla suradnja sa švedskim plemićem na njegovu superautomobilu.

Mate Rimac | Author: Auto start foto: Auto start

- Ništa ovdje ne može se svesti pod zajednički nazivnik jer svaki naručitelj ima različite zahtjeve u odnosu na ono što želi postići. Koenigsegga ne zanima ništa osim najveće snage koju može dobiti iz baterije, kako bi dobio što bolje pefromanse auta. Netko će tražiti bateriju s duljim rokom trajnosti, netko bateriju s najboljim omjerom cijene i svih ostalih performansi. Pogledaj ovo! Ne mogu reći točno, jer mi ugovor to priječi, no ovo su najnovije baterije koje idu na jedno novo natjecanje električnih automobila. Mi dobavljamo baterije za sve timove u najtecanju - svi timovi će morati njih koristiti. Ono na čemu se vozilo u Formuli E dječja igra je u odnosu na ovo. Nadam se kako ćemo do kraja godine smjeti objaviti o kojemu je projektu riječ, govori Rimac. - U svakome slučaju ne govorimo više o nečemu naj, mi ovdje naprosto isporučujemo ono što kupac traži, a sada to tu svakako možemo.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.