Početna Off 15 pregleda

SERIJAL (3/5): 'Najbolji smo u tehnološki izazovnim i teškim zadacima'

Mate Rimac
Vidi galeriju 1/5
SERIJAL (3/5): 'Najbolji smo u tehnološki izazovnim i teškim zadacima' SERIJAL (3/5): 'Najbolji smo u tehnološki izazovnim i teškim zadacima' SERIJAL (3/5): 'Najbolji smo u tehnološki izazovnim i teškim zadacima' SERIJAL (3/5): 'Najbolji smo u tehnološki izazovnim i teškim zadacima' SERIJAL (3/5): 'Najbolji smo u tehnološki izazovnim i teškim zadacima'

Prelazimo u salu gdje se kreiraju kalupi za površine iz ugljičnih vlakana, koji se onda ovdje i oblikuju kako bi se dobila kućišta za bateriju ili neku od komponenti

- Nedavno smo u Institutu strojarstva i brodogradnje dali testirati bateriju koja ide u Koenigsegg. Institut jedini ima opremu za testiranje komponenti na jake udarce. Podvrgnuli smo ju sili 350 G, a ona je ostala funkcionalna. Iako je to impresivan rezultat, homologiranje baterija danas je znatno postroženo zbog nekoliko zapaljenja električnih automobila, koja su bila i puno publicirana. Nemamo ništa protiv, imamo znanje koje će spriječiti takvo nešto na našim automobilima. Do havarije ne može doći, ističe svetonedeljski poduzetnik. Slično se savršenstvo traži i u najmanjemu dijelu.

Mate Rimac | Author: Auto start foto: Auto start

- Želimo u svemu biti jedinstveni, potpuno različiti od drugih proizvođača, do najmanjega mehanizma poput nekoga prekidača. Kako bi se napravio iskorak, ne mogu se koristiti postojeće komponente nego se sve mora razviti i proizvesti interno. To i jest naš temeljni biznis, radimo komponente i za sebe i za druge po narudžbi. Nevjerojatno mi je kako Bugatti ima isti ključ kao i Golf. Mi ovdje izrađujemo svoje pa su nam tako na salonu dolazili različiti ljudi iz drugih kompanija i zapitkivali kako i zašto smo napravili ovo ili ono. A upravo je to ono što mi radimo - komponente, pa i ključeve za druge proizvođače, kaže Rimac.

Sljedeća je lakirnica. Iako to postrojenje nije nimalo drugačije od onih koje nalazimo u konvencionalnih proizvođača, ipak je velika razlika u pristupu. Svaki automobil radi se po narudžbi kupaca - oni mogu birati sve. Primjerice, automobil može biti obojan u cijelosti ili ako žele, cijeli auto može ostati u vidljivome karbonu, što zahtijeva visoku razinu kvalitete svakoga djela karbona.

Mate Rimac | Author: Auto start foto: Auto start

A onda na zidu uočavamo nekoliko fotografija prema kojima se boje naručeni Greypovi. Neke ovdje ne možemo spomenuti jer bismo izazvali svjetsku senzaciju, no bicikle koji dolaze iz pogona u Svetoj Nedelji voze policije Južne Afrike, Monaca, vojska Abu Dhabija, a može ih se pronaći u 24 zemlje. Iako Greyp pamtimo kao nevjerojatno iskustvo u vožnji, nova je generacija daleko usavršeniji stroj. Sada je ta druga trgovačka marka iz pogona u Svetoj Nedelji dobila svoj prostor, umjesto sobe u kojoj je bila prije godinu dana. To je i jedini prostor koji je nadograđivan, mjesta u halama naprosto više nema.

Mate Rimac | Author: Auto start foto: Auto start

Snaga je ista, no sve ostalo poboljšano je pa se teško može i uspoređivati s prvim modelom. U pripremi je potpuno novi Greyp koji će biti veliki iskorak na tržištu električnih bicikala, potpuno tehnološki inovativan, bez sličnosti s prethodnicima. Sada Greyp ima svoj kutak u tvrtki, prostor kojim je nadograđena postojeća hala. Ispod te nove strehe desetak je Greypova dovršenih po narudžbi. Jedan i sa stiliziranim kineskim i hrvatskim zastavama. I elektrobicikl većinom je hrvatski proizvod, ne namata se elektromotor, vilica se naručuje izvana kao i pripadajući amortizer. Sve ostalo je proizvod kuće, a to će još izraženije biti kada se dovrši onaj potpuno novi Greyp na kojemu će naglasak biti u povezivosti. Senzori, sustavi, povezivost... činit će ga sasvim drugačijom pričom od dosadašnjih Greypova.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.