Početna Off 164 pregleda

SERIJAL (4/5): Tvrtka zapošljava 200-tinjak djelatnika, Mate najavljuje širenje

Mate Rimac
Vidi galeriju 1/8
SERIJAL (4/5): Tvrtka zapošljava 200-tinjak djelatnika, Mate najavljuje širenje SERIJAL (4/5): Tvrtka zapošljava 200-tinjak djelatnika, Mate najavljuje širenje SERIJAL (4/5): Tvrtka zapošljava 200-tinjak djelatnika, Mate najavljuje širenje SERIJAL (4/5): Tvrtka zapošljava 200-tinjak djelatnika, Mate najavljuje širenje SERIJAL (4/5): Tvrtka zapošljava 200-tinjak djelatnika, Mate najavljuje širenje SERIJAL (4/5): Tvrtka zapošljava 200-tinjak djelatnika, Mate najavljuje širenje SERIJAL (4/5): Tvrtka zapošljava 200-tinjak djelatnika, Mate najavljuje širenje SERIJAL (4/5): Tvrtka zapošljava 200-tinjak djelatnika, Mate najavljuje širenje

Iz Greypa idemo u halu gdje se Concept One sastavlja u konačan proizvod. Ali prije toga morate proći kroz kraći hodnik u kojem je kućište s baterijom...

- Ovo je posljednja generacija naše baterije, rađena je za Concept S. Sastoji se iz tri modula s kapacitetom 82 kWh , snaga je 1 MW što je ekvivalent 1300 KS. Hlađena je nevodljivom tekućinom i ima 8540 članaka. Ne možemo govoriti o najboljoj bateriji, rekli smo kako baterija ovisi o postavljenim zahtjevima, ali ovo bi bio najbolji omjer kapaciteta i snage. Pomaci su stalni. U priče o tome kako će litija nestati ne vjerujte previše – litija ne treba puno za baterije a ima ga u izobilju u zemljinoj kori, već se razvijaju baterije s drugačijim materijalima. Primjerice, baterija u petoj generaciji Concept_Onea imat će više nego dvostruku snagu i energiju u odnosu na četvrtu generaciju. A ovo je valjda već deseta generacija naše baterije od onih prvih u “kocki”. Ovako izgleda baterija u kućištu, teška je 450 kg, ima 15 litara rashladne tekućine koja je nevodljiva jer dolazi u dodir s vodičima, a prije smo rekli kako je cijeli sustav maksimalno siguran. Ponekad su mogući veliki iskoraci, nekada manji, cijela industrija uspijeva povećavati performanse baterije deset posto godišnje a cijenu smanjiti tri do četiri posto, govori nam Rimac, a mi idemo dalje prema finalnoj obradi.

Mate Rimac | Author: Auto start foto: Auto start

Dva su ondje, jedan je poznati plavi koji je bio race director car na Formuli E, dok je crveni za kupca iz Njemačke. No, sve to ne znači ništa bez srca tvrtke, a to je njegov razvojni odjel. U posljednjih godinu dana mozak Rimac Automobila zauzeo je trećinu više prostora nego ranije. I to ne bez razloga.

U Rimac Automobilima se osim komponenti za druge proizvođače osmišljava i potpuno novi automobil, nakon kojega će uslijediti još jedan novi model. Riječ je o nečemu sasvim novom u odnosu na Concept_One pa su u tu svrhu dovedeni i novi ljudi. Moraju biti iznimno kvalitetni, što se i podrazumijeva. Novi je član razvojnoga tima Rimčeve tvrtke jedan gospodin iz Italije.

Mate Rimac | Author: Auto start foto: Auto start

- U Ferrariju sam bio zadužen za šasiju i karoseriju LaFerrarija, bavim se ugljičnim vlaknima. Ovdje sam došao jer Ferrari, nažalost, nije više što je bio, ne toliko po automobilima nego po poslovnome duhu, kaže Danielle Giacchi koji se u međuvremenu nastanio u Samoboru.

- Tehnološki napredne tvrtke poput Rimac Automobila pružaju daleko više mogućnosti za osobni razvoj i napredovanje nego kruta struktura konvencionalnoga proizvođača automobila, ne samo kao u Ferrariju. Ovdje se mogu baviti stvarima kojima se želim baviti, a u Ferrariju za to ne bih dobio priliku. Moj je zadatak iz ugljičnih vlakana razviti karoseriju za novi model, kaže simpatični Talijan.

Mate Rimac | Author: Auto start foto: Auto start

Osim nekih domaćih znanstvenih institucija, poput Instituta Ruđera Boškovića, ovaj autor ne zna za primjer neke domaće tvrtke koja zapošljava mladi talent izvana. Mlada Francuskinja stigla je u Rimac Automobile javivši se na natječaj. 

- Kako volim aute i tehnologiju javila sam se na natječaj, stigla, prošla testiranje i dobila posao. A moj je posao napraviti kalkulacije temeljem inputa koje mi daju kolege koje rade različite projekte, govori nam Rimčeva zaposlenica iz Francuske. 

Mate Rimac | Author: Auto start foto: Auto start

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.